Početkom avgusta 2.204 oboljelih od ospica - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Ospice

Početkom avgusta 2.204 oboljelih od ospica

Prema podacima Federa­lnog zavoda za javno zdra­vstvo, broj oboljelih od zar­aznih bolesti u Federaciji BiH i dalje raste. Tako je početkom avgusta u Zavodu registrirano 2.204 oboljelih od ospica ili morbila.

Ospice

Ospice

Najveći dio zaraženih čine osobe u dobi od 15 do 19 godina. Prema podacima Zavoda, u julu je prijavljeno 1.960 osoba oboljelih od za­raznih i parazitarnih bolesti, dok je u istom razdoblju prošle godine prijavljeno. 1.490 oboljelih. Bolest je registrirana u pet kantona, Unsko-sa-nskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Saraje­vskom i Hercegovačko-ner-etvanskom. U FBiH enterokolitis i dalje zauzima drugo mjesto na listi vodećih oboljenja. Kako bi se spriječilo oboljenje, ali i širenje zara­znih bolesti posebno u za­tvorenim sredinama ili u školama, potrebno je vodi­ti računa o osobnoj i općoj higijeni, upozoravaju epidemiolozi.

Vezani linkovi:

Ospice

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>