Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
AIDS

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a

Asocijacija za podršku oboljelima od HIV-a (APOHA), u partnerstvu sa Asocijacijom XY, obilježice sutra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, sa pocetkom u 19.30 sati, Medunarodni dan sjecanja na preminule od AIDS-a, saopcila je Asocijacija XY.

Obilježavanju ce prisustvovati na desetine volontera Asocijacije XY i APOHA-e, koji ce simbolicnim paljenjem lampinjona i šetnjom, te dijeljenjem promotivno-edukativnog materijala javnosti skrenuti pažnju na ovogodišnji slogan “Podržimo buducnost”.

Medunarodni dan sjecanja na preminule od AIDS-a, kao i Asocijacija XY i APOHA su posveceni prevenciji širenja HIV-a, podizanjem svijesti, zagovaranjem za unaprjedenje postojecih politika i strategija odbrane od HIV-a na svim nivoima.

Ovogodišnji fokus stavljen je na cinjenicu da se najvažniji  program podrške prevenciji, dijagnostici i lijecenju osoba oboljelih od AIDS-a, podržan sredstvima Globalnog fonda formiranog u BiH 2004., godine okoncava upravo ove godine.

Obje organizacije obilježavanjem ovog datuma žele skrenuti pažnju na cinjenicu da borba protiv HIV/AIDS-a ne prestaje sa 2015,. te da novi programi prevencije, dijagonostike i lijecenja moraju biti primaran zadatak vlada i svih drugih relevantnih faktora u BiH.

Obilježavanje ovog datuma zapoceto je još 1983. godine, a sam dan sjecanja se obilježava svake trece nedjelje u mjesecu maju.

BiH ce i ove godine, zajedno sa više od stotinu drugih država širom svijeta, kroz aktivnosti Asocijacije XY, APOHA-e odati pocast preminulima od AIDS-a, te kroz iste pokušati potaknuti svijest javnosti o prisustvu virusa HIV-a.

Kroz programe Globalnog fonda APOHA i Asocijacija XY svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji te borbi protiv stigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om ili AIDS-om.

Tags:  , , ,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>