Anemija povećava sklonost ka infekcijama

Anemija
Anemija

Iako gvožde čini četiri posto zemljine kore, podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da oko 40 posto stanovništva na planeti ispoljava simptome anemije, uzrokovane upravo nedostatkom ovog elementa. Najugroženije su žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovici trudnoce, školska i predškolska djeca.

Stručnjaci upozoravaju da je adolescencija naročito kritičan period za balans željeza, jer se više troši zbog povećanja mišićne mase kod oba spola, i zbog menstrualnih krvarenja kod djevojčica. Potrebe za željezom u ovom razdoblju su do 18 mg dnevno. Optimalnom prehranom se osigurava oko šest mg željeza na 1.000 kalorija, a lošim izborom namirnica lako može nastati anemija izazvana nedostatkom željeza.

Prvi simptomi slabokrvnosti najčešće su slabost, umor, malaksalost. Kako bolest napreduje, mogu se javljaju i vrtoglavica, bljedilo, glavobolja, titranje pred očima, bolovi u mišićima i otoci na nogama u večernjim satima, osobito kod osoba koje tijekom dana duže stoje.

Kod tinejdžerki može javiti prestanak menstrualnog krvarenja, a uočeno je i da su anemična djeca niža od svojih vršnjaka. Ukoliko anemija nastane naglo, kao pri krvarenju, kliničkom slikom dominiraju znaci šoka i srčane insuficijencije.

Anemija mora da se liječi, naglašavaju liječnici, jer ako nema dovoljno željeza, kisik ne stiže do ćelija. Željezo je neophodno za izgradnju hemoglobina, a kada ga ima manje, slabija je apsorpcija i drugih minerala i elemenata u krvi, što može dovesti do veće osjetljivosti na infekcije .

U najvećem broju slučajeva anemija može se spriječi pravilnim izborom namirnica. Željezo se najbolje apsorbira iz hema porijeklom iz hemoglobina i mioglobina mesa, a postoje minimalne razlike u količini željeza izmedu bijelog mesa, ribe, razlicitih vrsta crvenog mesa i iznutrica (jetre). Sem toga, željezo iz hema pospješuje resorpciju željeza iz drugih izvora. Neke aminokiseline, vitamin C, fruktoza, kao i laktati, piruvat i sukcinat povećavaju apsorpciju željeza.

Iako u povrću ima dosta željeza, loše se apsorbira, jer ovaj proces ometaju oksalati, fosfati i polifenoli, a u žitaricama fitati, koji sa željezom stvaraju netopive komplekse. Zbog toga se željezo bolje resorbira iz jaja, nego iz povrća. Tanin iz čaja ima negativan učinak na apsorpciju željeza. Takode i kalcij, karbonati i fosfati iz mlijeka i mliječnih proizvoda ometaju apsorpciju željeza.

Idealna kombinacija namirnica koja pospješuje resorpciju željeza sadrži meso, kuhano povrće i salatu. Međutim, uz takav obrok ne treba piti mlijeko, jogurt ili čaj.

Liječenje

Liječenje anemije preparatima željeza (Fersan forte daje najbolje i najbrže rezultate) traje najmanje dva mjeseca, kada se radi kontrolna krvna slika. Ako je razina željeza i dalje ispod granica normale, liječenje se nastavlja, a u dogovoru s liječnikom moraju se prave pauze. Kao što nije dobar manjak željeza, ne treba da se unese ni previše ovog elementa. Zbog toga je najbolje da liječnik svakom pacijentu odredi optimalnu dozu naknade prema stupnju anemije i vrijednostima hemoglobina. Uzrok anemije može biti i u nedostatku Vitamina B12. Vitamin B12 je najbolje unositi u obliku tableta Cobalamin 500 μg (mikrograma) jednom do dva puta dnevno. Cobalamin je aktivna forma vitamina (mecobalamin) dok su ostali oblici vitamina B12 neaktivna forma i kao takvi daju mnogo manje rezultate. Za pacijente je veoma važno da uzimaju vitamin B12 u obliku mecobalamina a ne u drugim oblicima (cijanokobalamin, hidroksikobalamin…).

Opširnije o Vitaminu B12 i njegovim oblicima možete pročitatai OVDJE.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.