8 dobrih namirnica za bubrege

Zdravlje žene
Zdravlje žene

Kronična bolest bubrega zahvaća velik broj ljudi, a kod svih onih koji imaju dijabetes, srčane bolesti ili visoki tlak postoji velik rizik da im obole i bubrezi. No, rizik od bolesti bubrega ili postojeći problemi s bubrezima u velikoj se mjeri mogu smanjiti promjenom prehrane. Donosimo Vam listu namirnica koje dokazano utječu na zdravlje bubrega.

1. Češnjak

Svježi češnjak je izvrsna opcija za prehranu pogodnu za bubrege jer sadrži svojstva koja djeluju protuupalno i koja smanjuju kolesterol. Ono što je dobro kod češnjaka je to što hrani daje dodatan okus bez potrebe za dodacima koji nisu pogodni za očuvanje zdravlja bubrega.

Češnjak je pun antioksidansa, a istraživanja su dokazala da redovito konzumiranje češnjaka pomaže i u borbi protiv raka. Ipak, treba spomenuti da češnjak može izazvati nadutost i vjetrove.

2. Kelj

Povrće poput kupusa, brokule i cvjetače puno je vlakana i vitamina C i K koji su potrebni bubrezima za funkcioniranje maksimalnim kapacitetom, no kelj se nalazi na samom vrhu jer je uz sve to bogat željezom i beta-karotenom.

3. Bjelanjak

Bjelanjak je bogat vitaminima i mineralima koji mogu poboljšati sveukupno zdravlje. Bjelanjci su bogati proteinima i željezom. U njima gotovo nema masnoća, a ugljikohidrata imaju manje od 1 posto.

4. Luk

Kao i češnjak, luk je također pun antioksidansa koji pomažu u srčanim i bubrežnim bolestima. Luk djeluje protuupalno, pogotovo ako se konzumira sirov.

5. Svježa riba

Riba poput lososa, pastrve, haringa i srdela pune su proteina i omega 3 masnih kiselina, koje tijelo ne može samo proizvesti. Oni koji redovito konzumiraju svježu ribu smanjuju rizik od srčanih bolesti, visokog tlaka i kolesterola te naposljetku smanjuju i razvoj kroničnih bubrežnih bolesti.

6. Brusnice

Iako su sve vrste bobičastog voća zdrave i pune antioksidansa, brusnice valja posebno istaknuti zbog njihove jedinstvene sposobnosti za borbu s infekcijama mokraćnog sustava. Brusnice su dobre i za smanjenje rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

7. Jabuke

Jabuke se povezuju sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, nekih tipova raka i smanjenom razinom kolesterola, a dobro djeluju i na bubrege.

8. Maslinovo ulje

U dijelovima svijeta gdje se umjesto maslaca ili drugih ulja koristi maslinovo, manji je broj srčanih bolesti, raka i bolesti bubrega. Maslinovo ulje bogato je antioksidansima koji sprečavaju oštećenja prouzročena slobodnim radikalima i pomažu pri upali arterija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.