Aplikacija kapi za oči

Kapi za oči
Kapi za oči
Kapi za oči
Kapi za oči

Lijekovi koji se koriste u vidu kapljica apliciraju se u konjunktivalnu vrećicu s namjerom da djeluju direktno na upalni proces na konjunktivi ili da se resorbiraju i preko krvotoka dospiju u prednju očnu sobicu. Tu djeluju na mišiće irisa dovodeći do midrijaze kod upotrebe midrijatika ili mioze kod upotrebe miotika.

Po pravilnoj aplikaciji kapljica, treba obratiti pažnju na držanje pipete ili plastične bočice i na imobilizaciju kapaka bolesnika. Pipetu treba držati između trećeg i četvrtog prsta, koji je fiksiraju, a kažiprstom i palcem pritiskamo gumicu te aspiriramo tečnost u pipetu, a zatim je istisnemo prema oku.

U konjunktivalnu vrećicu ne može da stane više od jedne kapi tečnosti. Druga je stvar kada vršimo ispiranje iste kod pružanja prve pomoći kod hemijskih povreda očiju. Imobilizaciju kapaka pri stavljanju kapljica vršimo tako što između kažiprsta i palca lijeve ruke držimo komadić vate koji naslonimo na donji kapak, blizu ruba, i povučemo ga nadole. Tada srednji prst lijeve ruke stavimo na gornji kapak, blizu ruba i povlačimo ga nagore. Na ovaj način imobiliziramo i otvorimo kapke i apliciramo kapljice bez problema u konjunktivalnu vrećicu. Pipeta ili bočica, koje moraju biti sterilne, ne smiju biti suviše blizu kapcima jer pacijent može pri ukapavanju naglo stegnuti kapke i dodirnuti pipetu.

Po ukapavanju, bolesnik treba kratko vrijeme držati oči zatvorene, kako bi se tečnost ravnomjerno rasporedila po kornei i konjunktivi. Pri aplikaciji kapljica bolesnik se obično nalazi u sjedećem položaju, lako zabačenom glavom ili može da leži.

Kod osoba sa jakim blefarospazmom ili kod djece teško je aplicirati kapi na opisani način. Radi toga koristimo Demarove ekartere te pomoću njih imobiliziramo kapke, bez problema apliciramo kapi, a također možemo izvršiti pregled korneje i prednjeg segmenta oka uz upotrebu adekvatnog osvjetljenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.