Alergija, prehlada ili gripa?

Alergija prehlada gripa
Alergija prehlada gripa

Alergija, prehlada i gripa imaju vrlo slične simptome, a tek je nekoliko onih koji ih razlikuju i prema kojima možete prepoznati šta vas tačno muči. Ako prepoznate šta vam stvara problem, jedino ćete tako i znati protiv čega se vaš organizam bori i moći ćete reagirati na vrijeme.

Problem može nastati i ako uzimate lijekove za koje mislite da će vam pomoći, ali koji nisu namijenjeni onome od čega patite pa samim time možete pogoršati situaciju vašeg organizma.

Posebnoje važno da trudnice i osobe koje pate od hroničnih bolesti prije uzimanja ikakvih lijekova posjete svog doktora. Također, pripazite da ne uzimate više lijekova sličnih sastojaka.

Prehlada

Prehlada je virozna bolest s kojem će se većina ljudi susresti svake zime, barem na dan ili dva. Inače, ona ne traje duže od četiri dana, a glavni simptomi su curenje nosa, kihanje, kašljanje i bol u grlu. Kod prehlada, rijetko se pojavljuju temperatura i glavobolja, ali oboljeli mogu osjetiti bol u ostatku tijela, kao i slabost.

Gripa

Gripa je najteža od sve tri spomenute bolesti, a simptom koji će vam pokazati da se radi upravo o njoj je visoka temperatura. Iako se temperatura u rijetkim slučajevima pojavljuje i kod prehlade, kod gripe će vas sigurno uhvatiti, i to od visokih 39 stepeni ili više. Također, oboljeli osjećaju slabost, koja može trajati i do tri sedmice, dok ćete umor osjećati na početku bolesti.

Osim ta tri simptoma, zaraženi gripom mogu osjetiti bol u grlu, kao i nelagodu u prsima, a pojavljuju se i kašalj i kihanje. Glavobolja i bol u tijelu pratit će vas krozcijelubolest. Kod starijih osoba i onih sa slabim imunitetom, gripa može biti smrtonosna tako da sebi morate omogućiti mnogo odmora i tekućine te lijekove koji će vam pomoći u smirivanju bolova i snižavanju temperature.

Alergija

Iako su alergije češće tokom drugih godišnjih doba, i tokom zime postoji mogućnost da od nje patite, pogotovo ako ste osjetljivi na alergene koji se mogu pronaći u skoro svakom domaćinstvu prašinu, plijesan i životinjsku dlaku.

Alergija, inače, traje duži period od gripe i prehlade pa je zbog toga posljednja koju ćete moći prepoznati. Dok prehlada i gripa traju maksimalno dvije sedmice, alergija može trajati i do šest sedmica. Simptomi alergije nisu toliko jaki kao kod gripe, a najčešći su curenje nosa, popraćeno osjećajem škakiljanja u nosu, kao i vodenaste oči koje često svrbe. Osim toga, alergeni izazivaju i kihanje, kašalj i bol u grlu, a nekada se alergičari mogu osjećati i slabo.

Vrlo je važno da pripazite i pratite reakciju svog tijela, jer ako se radi o teškoj alergiji ona će buknuti brzo i naglo!

Bez adekvatne terapije (preporuka ljekara) ne možete se zaštititi od alergija pogotovo ako su one nasljedne, a jedino kako možete prevenirati njen nastanak jeste izbjegavanje alergena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.