Srčani i moždani udari su najčešći ujutro

Srčani udar
Srčani udar

Američki tim stručnjaka došao je do zaključka kako se najveći broj srčanih i moždanih udara događa oko 6.30 sati ujutro, a stručnjaci Ženske bolnice Bringham u Bostonu su utvrdili i zašto je tako.

Istraživanje

Proučavajući razinu proteina u krvi kod zdravih osoba tijekom dva tjedna, oni su zaključili kako je koncentracija proteina PAI-1, koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka, najmanja u ranim jutarnjim satima.

Proučili su njihovu svakodnevnu rutinu i kako bi se ispitanici osjećali kada bi radili neke stvari koje nisu u skladu s uobičajenim rasporedom njihovih aktivnosti.

“Utvrdili smo da bioritam doprinosi povišenom riziku po kardiovaskularni sustav, što također ukazuje da bioritam uzrokuje jutarnji vrhunac visine koncentracije proteina PAI-1, nezavisno o bilo kakvom utjecaju iz vanjske sredine”, kaže dr Frank Scheer, ravnatelj Medicinskog programa kronobiologije pri Ženskoj bolnici i voditelj istraživanja.

On je dodao kako bi jutarnji vrhunac proteina PAI-1 mogao objasniti štetne kardiovaskularne događaje kod rizičnih pojedinaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.