Insuficijencija desnog srca

Insuficijencija desnog srca
Insuficijencija desnog srca

Definicija

Insuficijencija desnog srca je stanje krvotoka u kome desna komora nije sposobna da ubaci u plućni krvotok dovoljnu količinu krvi za održavanje minutnog volumena srca, iako u njega preko velikih vena dospijeva dovoljno krvi. Može se manifestirati kao akutna (plućna embolija) i kronična insuficijencija desnog srca.

Etiologija

Uzroci su srčane mane, oboljenja pluća kao npr. embolija plućne arterije, emfizem pluća, astma, fibroza pluća. Sve bolesti koje dovode do zatajenja lijevog srca, kasnije dovode i do popuštanja desnog srca. Ove bolesti mogu biti prisutne godinama, a da ne dovedu do insuficijencije. Insuficijencija može nastati zbog napredovanja osnovne bolesti ili zbog dodatnog djelovanja nekih faktora. To su težak fizički rad, anemija osobito ako naglo nastaje zbog krvarenja, trudnoća i porod, povišena tjelesna temperatura i infekcija, plućna embolija, poremećaji srčanog ritma, posebno tahikardija, česte ekstrasistile i blokovi, operacije, nagli gubitak tekućine (povraćanje, proljev i znojenje ), infektivni endokarditis, stres i povećan unos soli.

Klinička slika

Otok nogu je obično prvi znak, koji bolesnici primijete. Otoci se prvo javljaju na stopalima i oko gležnjeva, tijekom dana, a preko noći se povuku, tako da ih ujutro nema ili su manji. Smanjeno izlučivanje mokraće prethodi pojavi otoka, ali bolesnici to obično ne primijete. Dominantan simptom je umor. Otežano disanje (dispnoja) i modra koža (cijanoza) su posljedica oboljenja pluća, što nije slučaj s oštećenjem lijevog srca. Iako teško dišu, ležanje na ravnom im ne pogoršava stanje. Vene na vratu su nabrekle, jetra je uvećana i bolna pri pipanju. Kasnije se bol javlja i spontano. Bolesnici ga osjećaju u čašici (epigastriju), imaju muku i gađenje. Kasnije se javlja nakupljanje slobodne tekućine u trbušnoj šupljini – ascites. Ako ovo stanje traje dugo dolazi do srčane ciroze jetre. Tada je i slezena uvećana. Bolesnik može imati slabu žuticu (blag subikterus).

Komplikacije

Komplikacije su mnogobrojne. Otoci nogu, trbuha i skrotuma mogu biti dosta veliki, pa može doći do pucanja kože, njene infekcije i curenja bistre tekućine. Ciroza jetre je težka komplikacija i javlja se u poodmakloj insuficijenciji. Bolesnici su nekada pospani, kasnije može doći do kome. Javljaju se tromboembolije, infekcije pluća i bubrega.

Liječenje

Liječi se bolest koja je dovela do insuficijencije. Skoro u osamdeset posto slucejeva to su hipertenzija i ishemijska bolest srca. Zato se energično primjenjuju beta blokatori i ACE inhibitori, s ciljem da se krvni tlak spusti ispod 140 / 90mmHg. U težim slučajevima zabranjen je svaki fizički rad. Diuretici se daju smanjiti otoke. Ako kombinacijom diuretika ne mogu se odstraniti otoci, poduzima se punkcija posebnom iglom, pri čemu se iz trbuha odstrani nekoliko litara tekućine. Osim, beta blokatora, ACE inhibitora i diuretika, mogu koristiti srčani glikozidi, najstariji lijekovi za srčanu insuficijenciju. Kao pomoćna mjera koristi se kisik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.