Povlači se Uvesterol-D

Uvesterol-d
Uvesterol-d

Francuska je pokrenula proces suspendovanja prodaje suplementa sa vitaminom D (Uvesterol-D) poslije smrti jedne bebe koja ga je konzumirala, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Agencija ANSM, koja nadgleda bezbjednost lijekova i prehrambenih proizvoda, saopštila je da je preduzela ovu mjeru “iz predostrožnosti”, pošto je istraga pokazala da vjerovatno postoji veza između smrtnog slučaja i “Uvesterol-D”.

Smrtni slučaj povezan sa Uvesterol-D

Beba stara deset dana umrla je 21. decembra nakon što joj je dat ovaj suplement, koji se propisuje u slučaju nedostatka vitamina D kod mlađe djece, prenio je AFP.

ANSM je prethodno upozorila na način na koji se ovaj suplement koristi, poslije slučajeva razbolijevanja među prerano rođenim bebama i novorođenčadima mlađim od deset dana. Agencija je danas objavila da je preduzela korake u pravcu suspendovanja reklamiranja “Uvesterol-D” u narednim danima.

Ministar zdravlja Marisol Turen rekla je da “rizik postoji zbog specifičnog načina davanja ovog proizvoda, a ne zbog samog vitamina D”. Suplement je u tečnom stanju i daje se djeci uz pomoć pipete. Ona je pozvala roditelje da iz predostrožnosti više ne daju ovaj suplement svojoj djeci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.