Pilula za pobačaj

Pilula za pobačaj
Pilula za pobačaj

Do pocetka ljeta ove godine u rijeckom KBC-u bit ce dostupne pilule kojima se izaziva pobacaj do osmog tjedna trudnoce, najavio je sanacijski upravitelj rijeckoga KBC-a Herman Haller na okruglom stolu “Priziv  savjesti u medicini”.

Pilula za pobacaj odobrena je u vecini europskih zemalja i predstavlja neinvazivnu metodu za pobacaj u ranoj trudnoci, rekao je  Haller, dodajuci da se u susjednoj Sloveniji najveci broj pobacaja obavlja na taj nacin.

Rijecki KBC, kazao je, pokrenuo je interventni uvoz pilula preko bolnickog povjerenstva za lijekove, a sada ce se za njih tražiti dozvola i preko sanacijskog vijeca bolnice i Ministarstva zdravlja. U suradnji s Ministarstvom zdravlja uskoro cemo promovirati tu novu metodu i pokrenuti akciju kojom cemo nastojati obuhvatiti sve hrvatske bolnice.

U Hrvatskoj se danas najveci dio pobacaja obavlja metodom vakuumske aspiracije kojom se aspirira (izvlaci) sadržaj maternice. Pilula za pobacaj odobrena je u vecini europskih zemalja u kojima se ta rutinska metoda primjenjuje vec godinama. Najveci broj prekida trudnoce tamo se radi upravo tom metodom, istice Haller.

Rijec je o protuhormonskim lijekovima koji poticu kontrakciju maternice cime se imitira proces spontanog pobacaja, kaže Haller, te  dodaje da studije provedene u svijetu na stotinama hiljada žena pokazuju da ih preko 99 posto nema potrebu za dodatnom intervencijom  lijecnika.

I Srbija i Slovenija vec koriste tu metodu, a mi u Rijeci sada probijamo led u Hrvatskoj”, kaže Haller, koji nije mogao precizirati  cijenu lijeka, ali je siguran da ce ona biti dostupna širokom krugu gradana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.