Omega-3 masne kiseline preveniraju bolesti srca

Maxi omega-3
Maxi omega-3

Unos omega-3 masnih kiselina u novoj studiji je povezan sa do 18 posto manjim rizikom za bolesti srca, objavio je naučni časopis “Mayo Clinic Proceedings”.

Istraživanje omega 3 masnih kiselina

U istraživanju provedenom na EpidStat Institute korišteni su podaci za oko 825.000 osoba. Američki naučnici napominju kako uočena veza omega-3 masnih kiselina i manjeg rizika za bolesti srca nije ovisila o tome je li njihov izvor riba u prehrani ili je riječ o suplementima.

Uz to, smanjenje rizika bilo je prisutno i kod osoba koje su imale previsoku koncentraciju masnoća ili tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Ranije studije povezale su unos omega-3 masnih kiselina sa smanjenjem rizika za poremećaje srčanog ritma, snižavanjem krvnog pritiska te smanjenjem rizika za nastanak potencijalno opasnih naslaga na zidovima krvnih žila.

Maxi omega-3

Na našem tržištu najbolji preparat sa omega 3 masnim kiselinama je Maxi omega-3. Maxi omega-3 kapsule sadrže EPA i DHA koje doprinose normalnoj funkciji srca.

Sastojci u dnevnoj dozi (2 kapsule):

2029 mg pročišćenog i standardiziranog koncentrata ribljeg ulja s najmanje 30% (oko 600 mg) omega-3 masnih kiselina i to 18% eikosapentaenoične (EPA) i 12% dokosaheksaenoične(DHA) kiseline.

Omega 3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne, tj. tijelo ih ne može samo proizvesti nego ih mora dobiti iz hrane. Igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu i razvoju te mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline su visoko koncentrirane u mozgu i važne su za kognitivni razvoj i ponašanje. Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina su umor, slabo pamćenje, suha koža, problemi sa srcem, promjene raspoloženja, depresija i slaba cirkulacija.Važna je ravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina kako bi se održalo optimalno stanje organizma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.