Strategija rane detekcije karcinoma jajnika

Karcinom jajnika
Karcinom jajnika

Budući da se većinu pacijenata sa stadijem bolesti I i II, karcinom jajnika, može izliječiti konvencionalnom terapijom, ranija detekcija karcinoma jajnika može unaprijediti preživljavanje.

Rana detekcija karcinoma jajnika

Pregled zdjelice je relativno neosjetljiv postupak detekcije karcinoma jajnika u ranim stadijima. Citologija cerviksa je rijetko, ako uopće, pozitivna kod primarnog karcinoma jajnika.

Transvaginalna sonografija (TVS) pokazala se osjetljivijom od transabdominalne sonografije za detekciju povećanja jajnika. Kod oko 8000 žena podvrgnutih sistematskom pregledu s TVS zapaženo je 11 slučajeva s karcinomom jajnika, od kojih 10 sa stadijem bolesti I.

Međutim, unatoč visokoj osjetljivosti, oko 10 do 15 benignih lezija je pronađeno kod laparotomije za svaki slučaj detektiranog karcinoma jajnika. Pažljiva morfološka procjena i Dopller metoda ultrazvukom može smanjiti broj lažnopozitivnih testova.

CA-125 može igrati ulogu u ranom otkrivanju karcinoma jajnika po tome što su vrijednosti biljega u serumu povišene 10 do 20 mjeseci prije dijagnoze neoplazme. Osjetljivost je limitirana po tome što će svega 60% pacijenata s karcinomom janika ranog stadija imati povišenu koncentraciju antigena. Kod bolesnica u premenopauzi. razmatraju se i lažnopozitivne vrijednosti. Prvo tromjesječje normalne trudnoće, endometrioza, adenomioza, fibroidi uterusa, kronični salpingitis, hepatocelularna bolest, pleuritis, peritonitis i, rijetko, normalna menstruacija mogu povisiti CA-125 u serumu.

Kod pacijenata u postmenopauzi međutim, svega 2% će imati povišeni CA-125 (>30 U/ml). U ispitivanjima izvršenim u Švedskoj i Velikoj Britaniji abnormalna je koncentracija CA-125 navela na primjenu transabdominalne sonografije, koja omogućuje detekciju većine karcinoma ovarija od kojih neke u ranim stadijima bolesti. Presudna ispitivanja u kojima bi se dokazalo da CA-125 i TVS mogu unaprijediti preživljavanje u pacijenata s karcinomom jajnika još nisu izvršena. Za sada ne treba rutinski koristiti niti CA-125 niti transvaginalnu sonografiju za sistematske preglede,
posebice u žena u premenopauzi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.