Karijes – uzroci i posljedice

Karijes-uzroci i posljedice
Karijes-uzroci i posljedice

Karijes (zubni kvar) najčešće ne prou­zrokuje teške komplikacije i ne ugrožava život, a zbog nekih svojih specifičnosti svrstava se u ozbiljan zdravstveni problem. Velika rasprostranjenost karijesa, kod svih uzrasta, progresija, tok i brojne mo­gućnosti negativnog ishoda, komplikaci­je i druge posljedice utiču da ovo oboljenje ima veliki značaj u oblasti stomatologije.

UZROCI NASTANKA

Karijes je kronična bolest koja vrlo spo­ro napreduje, a simptomi se teško otkri­vaju. Ponekad prođe i godina od početka samog procesa do pojave prvih simptoma. U konačnici, karijes se manifestira tru­ljenjem zubnih supstanci cakline, denti­na i korijena zuba. Danas se smatra da ka­rijes uzrokuju različiti mikroorganiznii, od kojih je najznačajniji Streptococcus mu­tans. U nastanku karijesa značajnu ulogu ima zubni plak, koji predstavlja mekanu, teško uočljivu naslagu koja čvrsto prijanja uz stjenku zuba. Budući se ne može ispra­ti, potrebno ga je mehanički odstraniti. Plak se počinje formirati neposredno na­kon pranja zuba. Najprije se na površini zuba stvori tanka ovojnica (pelikula) na koju se naseljavaju bakterije, koje zatim na sebe lijepe svoje metaboličke proizvode i ostale sastojke iz sline i hrane. Potpuno formiranje plaka završava za oko sedam dana. Iskorištavajući ugljikohidrate, bakte­rije u zubnom plaku proizvode kiseline ko­je u kontaktu s caklinom dovode do nje­ne demineralizacije.

POSLJEDICE

Karijes ugrožava u prvom redu žvaka­nje. Kariozni zu­bi umanjuju i efekat higijene usta i zuba koja često zna biti nedovoljno zastuplje­na ili se pogrešno provodi kao posljedica nedovoljnog zdravstvenog vaspitanja, ne­dostataka kolektivne edukacije za blago­vremeno sricanje higijenskih navika, ra­di čega se javlja neprijatan zadah iz-usta (foetor ex ore). Neprekidna iritacija okol­ne sluzokože oštrim karioznim ivicama zu­ba može prouzrokovati dekubituse i zapaljenske promjene na okolnom mekom tkivu. Komplikacija karijesa dovodi do pro­mjena u pulpi. Manifestacija pulpirisa ogleda se bolom koja se odražava na rad i životnu radost pacijenta. Dalje kompli­kacije kao što je gangrenozno raspadanje pulpe, parodontitisi, osteiti i osteomijelitisi, apscesi, flegmone i limfadenitisi rela­tivno su česti i doprinose težini oboljenja i mogu ugroziti zdravlje velikog broja osoba. Velike kariozne šupljine i prerano vađenje zuba mogu prouzrokovati pore­mećaje u međuzubnim odnosima i međuviličnim odnosima i na taj način uticati na pojavu raznih anomalija vilica i lica. Ovi navedeni faktori, a posebno krezubost, bol, otoci, narušena estetika lica, nepravilan iz­govor mogu dovesti do psihičkih smetnji kod mladih osoba. Patološke manifesta­cije zubnog kvara mnogostrukost njego­vih posljedica utiču kao i nemogućnost postojećih stomatoloških službi da blago­vremeno otkloni odnosno sanira kvar.

ZDRAV OSMIJEH – PREVENCIJA KARIJESA

Cilj je doći do zdravog osmijeha uz pravilnu i adekvatnu njegu zuba i usta. Edukacione i preventivne programe tre­ba provoditi kolektivno kako bi pacijente zdravstveno obrazovali i ukazali na pove­ćanu oralnu higijenu usta i zuba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.