Zašto joga snižava stres?

Joga
Joga

Nedavna studija pokazala je da joga pozitivno utiče na depresiju i poboljšava kognitivne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje, rasuđivanje), a sada je nova studija pokazala šta je tačno odgovorno za smanjenje količine stresa u tijelu.

Istraživanje je rađeno na kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu, gdje su naučnici zaključili da praktikovanje joge i meditacije zapravo smanjuje upale u tijelu.

Studija objavljena u žurnalu Psihoneuroendokrinologija obavljena je na 45 njegovatelja, koji u svojoj porodici imaju nekoga ko boluje od demencije. Podjeljeni u dve grupe, jedni su osam nedelja praktikovali jogu svakog dana po 12 minuta dok su drugi isto vrijeme provodili slušajući muziku za opuštanje.

Njegovatelji koji su praktikovali jogu imali su promjene u odgovorima 68 gena što je dovelo do značajnog smanjenja upala u tijelu. Upale dovode do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, depresija, reumatoidni atritis, dijabetes.

Iako je ovo istraživanje bazirano na njegovateljima kao ljudima koji su pod danonoćnim stresom zbog brige o oboljeloj osobi, zaključak se može primjeniti na sve ljude koji su pod stresom, zbog posla, porodice ili privatnih problema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.