Bol u leđima

Bol u leđima
Bol u leđima

Bol u leđima obično povezu­jemo sa starenjem. No, dvije trećine ljudi koji osjete bol u leđima zapravo su mlađi od 40 godina, dok se za starost vezuje obična ukočenost.

Prilikom ustajanja osjetimo neugodnu oštru bol u donjem dijelu kičme ili tupu bol koja se širi preko ramena i to obično krajem dana provedenog za rad­nim stolom.

Uzroci bola u leđima

Ova tegoba podjednako muči mlađe muškarce i žene, ali uzroci su različiti. Žene su na ovu vrstu boli jako osjetljive, u trudnoći, a kod muškaraca se problem obično javlja poslije neke sportske aktivnosti. Samo ovo ne treba shvatiti kao nešto protiv sporta i rekreacije, napro­tiv – samo ne treba tokom cijele sedmice sjedenja i izležavanja u subotu ili nedjelju izigravati šampiona.

Mnogi će reći da je bol u leđima izazvana dizanjem ne­kog teškog tereta. To, međutim, ne mora biti tačno, podizanje te­reta je samo kap koja je prelila čašu, ali problemi su nastajali ranije.­

Uzrok su ranije traume

Ponekad tegobe s leđima nastaju sedmicama ili mjesecima, a započinju ukočenošću i sve jačom boli. No, te se tegobe mogu javiti i iznenada. U novije  doba utvrđeno je da praktično u  svim slučajevima bol u leđima proizlazi iz lošeg držanja, zapravo “zloupotrebe” kičme tokom dugog perioda.

Ako oslabe mišići i ligamenti koji podupiru kičmu, iznenadni napor ili pokret mogu izazvati bol koja je samo pokazatelj problema koji je možda prikriven postojao godinama.

Terapija bola u leđima

Križobolja zahtijeva brzu liječničku pomoć. Liječenje može biti dugotrajno, zahtijeva sudjelovanje više liječnika-specijalista, a potrebna je i promjena načina života. Svrha je otkloniti uzrok bolesti, okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. Bilo bi najbolje uzrok križobolje otkriti prije početka liječenja, ali često to zbog vrlo jakih bolova nije moguće. Liječenje u početnom i produljenom stadiju može biti poštedno i operativno. Najvažnije je ukloniti bolesnika od utjecanja provocirajućih činitelja koji uzrokuju bol.

Medikamenti

Od lijekova se primjenjuju razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika (Neofen) i analgetika (Zaracet) u obliku pripravaka za uzimanje na usta, čepića, krema (Neofen plus gel) ili injekcija, a u slučaju da to ne pomaže postoje i vrlo jaki opijatni analgetici u obliku naljepaka. Obično se u prvih 7 dana dok se ne smiri bol ne poduzimaju dijagnostičke pretrage, već se preporuča mirovanje u najpovoljnijem položaju i oprezno kretanje. Pravilo je da kod žestoke boli treba značajno umanjiti, ali ne i posve ukinuti bol lijekovima, jer je bol znak upozorenja. Može biti i znak neke ozbiljne bolesti, pa ako terapijom bol potpuno nestane prije utvrđenja uzroka, bolesnik se može vratiti poslovima koje inače ne bi smio te dugoročno još pogoršati stanje. Nakon utvrđenja uzroka boli, pristupa se liječenju prema vrsti bolesti. Uglavnom je to fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe (masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoterapija, ultrazvuk, laser i dr.).

Vježbe

Neizostavan dio liječenja je adekvatna gimnastika, po mogućnosti i u vodi, a primjenjuju se i razni oblici trakcije (istezanja zgrčenih mišićnih struktura na posebno konstruiranim krevetima). Liječenje se primjenjuje isključivo po preporuci liječnika, a ne po mišljenju bolesnika što bi bilo dobro za njega ili terapijom za koju je čuo da je pomogla nekom drugom, baš zbog velikog broja uzroka križobolje, pa i različitih načina liječenja koji se smiju primijeniti kod određenih bolesti.

Teša oštećenja

U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralješka, suženje slabinskog kralješničkog kanala, hernija diska – pomak međukralješničnog koluta i pritisak na živce za noge) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje. Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralješnice dolazi u obzir primjena ortoza – raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralješnicu. Ipak, dugoročno gledajući, steznici slabe prirodni mišićni steznik trupa (mišiće leđa i trbušne mišiće), pa ih se preporučuje izbjegavati, a jačati mišiće (plivanje). Ponekad se primjenjuje i kiropraktika, liječenje ručnim zahvatima kralješnice, kod koje potrebno veliko medicinsko znanje i smije je primjenjivati samo liječnik. Potrebno je korigirati statiku stopala, regulirati tjelesnu težinu, smanjiti stres i uzrok psihičke napetosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.