Bolesti pluća izazvane prašinom žitarica

Bolesti pluća izazvane prašinom žitarica
Bolesti pluća izazvane prašinom žitarica

Premda točan broj radnika izloženih riziku u SAD nije poznat, misli se da je izloženo najmanje 500.000 ljudi koji rade s dizalicama za žito i preko dva milijuna farmera.

Simptomi

Simptomi bolesti pluća u radnika zaposlenih na dizalicama za žito ili u mlinovima za žito i stočnu hranu, identični su karakterističnim nalazima u pušača cigareta. To su npr. trajan kašalj, hipersekrecija mukusa, hripanje i zaduha pri naporu, te smanjen FEV1 i odnos FEV1/FVC.

Koncentracija prašine u dizalicama za žito uvelike se mijenja, a kreće se u količini od oko 10.000 mg/m3. Od toga je približno jedna trećina čestica takve težine daje pogodna za udisanje.

Učinak izlaganja prašini žitarica također se pridodaje učinku pušenja cigareta, pa simptome ima približno 50% radnika koji puše. Među nepušačima koji rade na dizalicama za žito, približno jedna četvrtina ima mukusnuhipersekreciju,
što je oko pet puta veći broj od očekivanog broja u neeksponiranih nepušača.

Međutim, dokaz opstrukcije pri testovima plućne funkcije nađen je samo u radnika koji puše. Nije jasno jesu li ovi rezultati u izloženih radnika nastali zbog učinka pojačanog pušenjem cigareta ili su pušači podložniji učincima prašine žitarica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.