Oboljenja pupka

Pupak
Pupak

Anomalije pupka

Kožni pupak je bezazlena anomalija koja se sastoji u tome da je dio pupčanika pri hvatištu (2-3 cm) prekriven kožom. Ne zahtijeva liječenje.

Pupčana kila (hernia umbilici) nastaje zbog nepotpunog zatvaranja umbilikalnog prstena. Praktično se nikad ne ukiiješti, a većina ih se spontano zatovori do navršene 1. godine života. Operativni zahvat zbog veličine kile je rijetko kad indiciran. Pokrivanje flasterom ne ubrzava zatvaranje umbilikalnog prstena.

Omfalokela (omphalocoella) je rijetka i teška anomalija koja zahtijeva hitan hirurški tretman. U regiji pupka postoji veliki defekt trbušnog zida, kroz koji prolabira dio sadržaja trbušne duplje prekriven amnionskom opnom. Omfalokelu treba odmah nakon rođenja djeteta prekriti sterilnom gazom natopljenom fiziološkom otopinom i uputiti na operativni tretman.

Gastroshiza (gastroshisis) je anomalija slična omfalokeli ali prolabirani organi nisu prekriveni amnionskom vrećom, a pupčanik izlazi iz normalnog dijela trbuha. Postupak je isti kao sa omfalokelom.

Perzistentni omfaloenterični duktus je zaostatak embrionalnog spoja crijeva i pupčanika, kroz koji se može cijediti crijevni sadržaj. Terapija je operativna.

Fistula urachi je djelimični ili kompletni izostanak obliteracije embrionalnog kanala koji spaja mokraćni mjehur s pupčanikom a kroz koji može curiti mokraća. Terapija je operativna.

Infekcije pupka

Blenoreja (blenorrhoe umbilici) je površna infekcija na inserciji pupčanika koja se karakteriše vlaženjem. Terapija je lokalna (toaleta hidrogenom i baktericidnim praškom).

Granuloma umbilici nastaje kad se zbog infekcije razvije granulaciono tkivo slično polipu, koje ispunjava pupčanu udubinu. Terapija – lapiziranje (štapićem AgNO3 i sterilan zavoj su obično dovoljni za epitelizaciju).

Omphalitis je upala kože i potkožnog tkiva sa crvenilom i edemom oko pupka. Postoji sklonost širenju na otvorenu umbilikalnu venu. Obično je uzročnik piogeni stafilokok ili E. coli. Terapija: oblog antiseptičkog sredstva uz obaveznu sistemsku primjenu antibiotika (najbolje po antibiogramu).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.