Pelenski osip

Pelenski osip
Pelenski osip

Definicija

Amonijski dermatitis je poznat i kao osip od pelena (“nappy rash”). Pelenski osip je čest oblik upale kože koji se pojavljuje kao svijetle crvene točkice u pelenskom području. Obično je povezan s iritacijom zbog nedovoljno čestog mijenjanja pelena, proljeva i odjeće koja sprječava cirkulaciju zraka.

Etiologija

Javlja se kao posljedica produžene iritacije kože izložene urinu, fecesu ili neispranom deterdžentu kojim su prane pelene. Ponekad je uzrok preosjetljivost beba na pojedine sintetičke tvari od kojih se prave pelene za jednokratnu uporabu.

Klinička slika

Pelenski osip je obilježen crvenilom i pomalo otečenom kožom u pelenskom području stražnjice, bedara i genitalija. Dijete također može biti osjetljivo na dodir, posebno tijekom mijenjanja pelena ili kupanja

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda djeteta.

Liječenje

Liječenje je najbolje provesti Rojazol kremom. Ako se pojavi tijekom prva tri mjeseca života, raš obično brzo prolazi, uz jednostavne metode toalete. Ne postoji jedinstven stav oko toga je li bolje na iritiranu kožu stavljati pudere ili masti za njegu kože. Liječenje primjenom lokalnih kortikosteroida se ne primjenjuje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.