Neisseria Meningitidis

Neisseria Meningitidis
Neisseria Meningitidis
Neisseria Meningitidis
Neisseria Meningitidis

Definicija:

Neisseria meningitidis je bakterija patogena za ljude mada se cesto moze naci u zdrijelu zdravih osoba (kod kliconosa), odakle veoma rijetko moze doci do ulaska meningokoka u krv i njegovo sirenje po organizmu kad nastaje meningokokna sepsa, meningealna pneumonia ili gnojna zapaljenja drugih lokalizacija.

Morfoloske osobine:

Gram (-) negativna diplokoka, nepokretna, oblika zrna kafe, ima izrazenu kapsulu, tesko se morfoloski razlikuje od saprofitnih neiseria.

Kulturelne osobine:

Kultivise se isto kao gonokok, na cokoladnom agaru, temperatura od 35-37C, povecan CO2 pospjesuje rast tako da se vec nakon 18h na agaru mogu uociti okrugle, glatke, sjajne sivo-zuckaste kolonije. U starijim kulturama primjecuje se fenomen autolize. Meningokok je izuzetno osjetljiv na promjene temperature pa prilikom uzimanja materijala mora se sto prije zasijati na odgovarajucu podlogu i staviti u inkubator na 37C. Meningokok pokazuje slabu bakterijsku aktivnost.

Oboljenja izazvana meningokokom:

Epidemijski bbakterijski meningitis, meningokokna sepsa (uglavnom letalna), ekstrameningealna lokalizacija oboljenja je rijetka i moze zahvatiti pluca i zglobove.

Mikrobioloska dijagnostika:

Materijal: likvor se uzima lumbalnom punkcijom koji je mutan, gnojava sa masom polimorfonuklearnih leukocita i ponekad krvav. Krv i punktat iz petehije na kozi kod meningealne sepse i sputum ili sinovijalna tecnost se takodje uzimaju. Likvor se centrifugira pa se od taloga prave dva mikroskopska preparata, jedan se boji po Gramu, drugi metilen plavim, ostatak likvora se zasijava na hranljive podloge (cokoladni agar). Ostali uzroci kao sto su: bris nasopharinksa, krv, sputum se samo zasijavaju na podloge i seroloski ispituju bez pravljenja mikroskopskih preparata jer nisu primarno sterilni (ovo se ne odnosi na krv).

Mikroskopsko ispitivanje:

  • Direktan mikroskopski preparat se pravi od sedimenta likvora. Boji se po Gramu i metilenskim plavim. Na preparatu se uocavaju G(-) diplokoke oblika zrna kafe koje posjeduju kapsulu i mogu biti ekstra i intraleukocitarno postavljene. Polimorfonuklearnih leukocita ima u velikom broju.
  • Preparat sa kulture – na preparatu ciste kulture meningokoka zapazeni su fenomeni polimorfizma i polihromazije. Pored diplokoka mogu se naci i pojedinacne koke i tetrade.

Kulturelna i biohemijska ispitivanja:

Karakteristican je izgled kolonija na cokoladnom agaru. Meningokok je oksidaza +. U testu razgradnje ugljenih hidrata je Glu i Malt + za razliku od gonokoka koji fermentuje samo Glu.

Serolosko ispitivanje:

Test aglutinacije se koristi za odredjivanje seroloških grupa meningokoka na osnovu kapsularnog antigena i antigena spoljasnje membrane. Test obrnute pasivne latex aglutinacije sluzi za detekciju antigena meningokoka u klinickim uzorcima, koriste se monospecificna antitjela za najcesce sero grupe meningokoka.

Terapija:

Najcesce se daje penicilin u visokoj dozi u trajanju od 10-14 dana. Zbog pojave penicilin rezistentnih sojeva sve vise se koriste cefalosporini 3 generacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.