Nedostatak željeza glavni je uzrok anemije u trudnoći

Anemija u trudnoći
Anemija u trudnoći

Nedostatak željeza glavni je uzrok anemije u trudnoći, a anemija u trudnoći faktor je rizika od prijevremenog poroda.

Istraživanje

Novo istraživanje pokazalo je kako unos željeza ima još jednu važnu ulogu u trudnoći – smanjuje rizik od niske porođajne mase te utiče na povećanje mase novorođenčeta..

Američki i britanski naučnici analizirali su više od 90 istraživanja koja su se bavila proučavanjem uticaja unosa željeza u obliku dodatka prehrani u trudnoći. Istraživanje je obuhvatilo oko 2 milijuna žena i otkrilo mnoge uloge željeza u trudnoći.

Rezultati su pokazali kako željezo u obliku dodatka prehrani povećava razinu hemoglobina kod majke i značajno smanjuje rizik od anemije.

Analiza je pokazala i kako majke s anemijom u prvom i drugom tromjesečju trudnoće imaju značajno viši rizik od niske porođajne mase djeteta i prijevremenog poroda. Za svako povećanje unosa željeza za 10 mg, pa sve do najviše 66 mg, rizik od anemije bio je niži za 12 posto, porođajna masa povećala se za 15 g, a rizik od niske porođajne mase smanjio se za 3 posto.

Autori istraživanja zaključili su kako je unos željeza tokom trudnoće važna karika u lancu prevencije majčine anemije i niske porođajne mase djeteta.

U prevenciji anemije može pomoći Fersan forte namijenjen trudnicama koji osim željeza sadrži i druge ključne nutrijente za zdravu trudnoću.

Fersan forte

Jedna tableta FERSAN FORTE sadržava 30 mg elementarnog (karbonilnog) željeza, vitamin C (askorbinska kiselina)  i folnu kiselinu (vitamin B9).

Folna kiselina neophodna je za rast i pravilan razvoj fetusa (prevencija defekta zatvaranja neuralne cijevi) i prevenciju megaloblastične anemije. Količina folne kiseline (600 µg) sadržana u FERSAN FORTE tabletama preporučena je dnevna doza za trudnice i dojilje sa svrhom preveniranja porođajnih defekata u djece, a po američkim smjernicama dostatna je i količina od 400µg dnevno folne kiseline, stoga ovaj preparat zadovoljava potrebe u trudnoći.

Vitamin C je neophodan za apsorpciju željeza i folne kiseline, te višestruko poboljšava iskorištavanje elementarnog željeza u organizmu.

Dobro se podnosi i u vrlo visokim koncentracijama te ne izaziva probavne smetnje!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.