Krvni test namjenjen dijagnostici Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest
Parkinsonova bolest

Krvni test namijenjen mjerenju prisutnosti proteina, nazvanog NfL, može pomoći u razlikovanju Parkinsonove bolesti od sličnih poremećaja, objavili su švedski naučnici.

NfL protein

NfL je komponenta živčanih ćelija do čijeg otpuštanja dolazi nakon odumiranja neurona. Ako dodatni eksperimenti potvrde učinkovitost novog testa, to će biti prva objektivna metoda za dijagnozu Parkinsonove bolesti i sličnih stanja.

Tačnost testa je za sada provjerena na uzorku od 500 ljudi. Kako kažu istraživači sa Univerziteta u Lundu, i specijalizirani neurolozi mogu prilikom postavljanja dijagnoze Parkinsonove bolesti pogriješiti u oko 10 posto slučajeva.

Problem leži u sličnosti simptoma Parkinsonove bolesti i simptoma tzv. atipičnog parkinsonizma. Ranije postavljanje tačne dijagnoze omogućuje i raniji početak odgovarajuće terapije te usporavanje progresije bolesti.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je progresivno degenerativno stanje, općenito okarakterizirano drhtanjem (tremorom), usporenošću pokreta (bradikinezijom), ukočenošću, te abnormalnostima držanja tijela. U svojem najozbiljnijem obliku, povezana je sa dubokim fizičkim i mentalnim poremećajem. Etiologije i patofiziologija ove bolesti relativno je slabo shvaćena i dijagnoze se obično temelje na kliničkim obilježjima.

Kada se pojavi Parkinsonova bolest obično se pojave degenerativne promjene u području mozga poznatome kao crna tvar ili substantia nigra koja proizvodi dopamin, kemijsku tvar koja omogućuje ljudima da se kreću normalno i precizno. Parkinsonova bolest je okarakterizirana jakim nedostatkom dopamina. Taj nedostatak je uzrok simptoma PB.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.