Napredak u borbi protiv Parkinsona

IPS stanice
IPS stanice
IPS stanice
IPS stanice

Naučnici japanskog Univerziteta Kioto prvi put u svijetu su uspješno izveli eksperiment na presađivanju nervnih ćelija dobijenih iz matičnih ljudskih iPS ćelija, saopštila je grupa istraživača, objavivši rezultate šestomesečnih ispitivanja.

Stvornene od indukovanih pluripotentnih matičnih ljudskih iPS ćelija, nervne ćelije presađene u mozak primata oboljelog od Parkinsonove bolesti su prihvaćene i funkcionišu, a uočeno je poboljšanje u kretanju. Ovaj eksperiment predstavlja prvi korak ka kliničkom testiranju na ljudima.

Šest mjeseci od početka eksperimenta naučnici su skeniranjem mozga uspjeli da se uvjere da presađene ćelije proizvode dopamin, ključnu materiju u liječenju ovog teškog oboljenja.

Parkinsonova bolest, čije je liječenje do sada bilo bezuspješno, dovodi do ukočenosti mišića zbog smanjenog broja nervnih ćelija i nedostatka neuromedijatora dopamina koji te ćelije proizvode. Deficit dopamina dovodi do povećane ukočenosti i usporavanja kognitivnih procesa. Savremena medicina može da olakša simptome, ali je bespomoćna u borbi protiv osnovnog izazivača bolesti.

Japanski naučnici su takođe utvrdili i poboljšanje motornih funkcija primata za deset odsto. Usporenost pokreta, drhtanje, ukočenost takođe su simptomi Parkinsonove bolesti. Naučnici namjeravaju da u perspektivi ekperiment izvedu na veći broj primata.

Po prvi put je vještačke višefunkcionalne matične ćelije neembironalnog porijekla, takozvane indukovane pluripotentne matične ćelije (induced pluripotent stem cells – iPS) sposobne da formiraju zdrave ćelije različitih organa, izdvojio profesor Univerziteta Kioto Sinija Jamanaka 2006. godine.

Naučnici su uspjeli da dobiju matičnu ćeliju iz obične ćelije ljudske kože. Ovo otkriće je eliminisalo do tada postojeći etički problem upotrebe embrionalnih ljudskih ćelija i otvorilo perspektivu uzgajanja tkiva i organa koji bi zamjenili oštećene ili izgubljene. Gradivni materijal za te organe i tkiva biće ćelije samog bolesnika.

Za četiri godine od otkrića iPS-ćelija naučnici su, podvrgavajući ih različitim uticajima, naučili da stvore ćelije srćanog mišića, crijeva, pankreasa, mrežnjače, krvi, kože, kao i nervne ćelije. Osnovni problem koji koči primjenu takvih ćelija u medicini i dalje je visoki rizik od razvijanja onkoloških bolesti.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.