Optimisti imaju zdravije srce

Optimista
Optimista

Nova studija koja je istraživala vezu između optimizma i zdravlja srca kod više od 5.100 srednjovječnih do starijih Amerikanaca otkrila je da optimizam nije dobar samo za mentalno nego i za fizičko zdravlje.

Znanstvenici s američkog Sveučilišta u Illinoisu proveli su studiju među dobrovoljcima u dobi od 45 do 84 godine, a rezultati su pokazali da optimisti imaju dvostruko veće izglede za dobro zdravlje kardiovaskularnog sustava od pesimista.

Također otkrili su i da optimistični sudionici studije imaju bolju razinu šećera i kolesterola u krvi od pesimista. Oni su također fizički aktivniji, imaju idealniji indeks tjelesne mase i rjeđe su pušači.

Optimizam (od latinske riječi -optimum-, što znači „najbolje“ ) je pozitivno shvaćanje i gledanje svijeta i sklonost očekivanju najboljeg mogućeg ishoda. Oslanja se na one aspekte date situacije koji ulivaju najviše nade. Suprotnost optimizmu je pesimizam. Optimizam se definira i kao „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspješan ishod nečega. U uobičajenom značenju, znači očekivati da će određena situacija imati najbolji od mogućih ishoda. Ovo se u psihologiji obično naziva dispozicioni optimizam. Smatra se da je Gottfried Leibnitz predstavnik optimizma, za razliku od Arthura Schopenhauera koji je predstavnik pesimizma. Optimizam može biti povezan i sa zdravljem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.