Dijagnostički testovi kod prsne boli

Dijagnostički testovi kod prsne boli
Dijagnostički testovi kod prsne boli

Premda ishemiju miokarda obično prate elektrokardiografske promjene, mnogi pacijenti imaju normalne EKG-krivulje između napadaja, a neke krivulje mogu biti normalne čak tijekom napadaja.

Dijagnostički testovi kod prsne boli

Do depresije ST-segmenta, uzrokovane ishemijom miokarda, dolazi obično za vrijeme fizičkih napora i praćena je anginalnim smetnjama, štoviše, elektrokardiografski dokaz ishemije miokarda može nastati i u mirovanju i bez popratne boli u prsnom košu.

Aplaniranje depresija ST-segmenata od 0,1 mV i više tijekom napadaja znatno povećava vjerojatnost da su bolovi doista anginoznog podrijetla. Elektrokardiografija uz ergometriju će prikazati ishemične promjene u nekih 50-80% bolesnika sa simptomatskom koronarnom bolesti, ali i u 10-15% pacijenata koji nemaju koronarnu bolest.

U općoj je populaciji manje jasna pouzdanost ambulantne elektrokardiografije u praćenju ishemije.

Scintigrafija talijem uz opterećenje, otkrit će defekt perfuzije u oko 75-85% pacijenata s anginom pektoris i bit će lažno pozitivna u oko 10% pacijenata koji imaju nekoronarne smetnje u prsnom košu.

Evaluaciju pacijenata u kojih se sumnja na plućnu emboliju obično treba usmjeriti na otkrivanje duboke venske tromboze, na scintigrafski prikaz pulmonalne perfuzije i/ili na plućnu arteriografiju.

Rutinski radiogram prsnog koša često upućuje na disekciju aorte, a dijagnoza se može postaviti ehokardiografijom (posebno transezofagealnom tehnikom), kompjutoriziranom tomografijom ili magnetskom rezonancijom.

Aortografija je definitivna pretraga, ali je zbog invazivnosti obično rezervirana za visoku sumnju na disekciju kada je potrebna definitivna anatomska dokumentacija ili lokalizacija, mahom zbog eventualnog kirurškog zahvata.

Vrijed jednjaka kao i peptična ulkusna bolest često se dijagnosticiraju rendgenogramom gornjeg probavnog trakta. Manometrija jednjaka i mjerenje tlaka donjeg ezofagealnog sfinktera korisni su u identificiranju spazma jednjaka.

Bernsteinov test kiseline perfuzije, u kojem se pokušava izazvati bol infuzijom solne kiseline u jednjak, može utvrditi
da je refluks kiseline uzrok prsne boli.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.