Liječenje povišene temperature

Liječenje povišene temperature
Liječenje povišene temperature

Riječ temperatura potječe od grčke riječi “termo” (toplina) i latinske riječi “Fovea” (toplina).

Povišena tjelesna temperatura ili febrilnost je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju (što je u 90% slučajeva uzrok povišenja tjelesne temperature u djece). Najčešći uzrok febrilnosti su akutne respiratorne virusne infekcije. Do povišenja temperature mogu dovesti i cijepljenje (Di-Te-Per, MMR), oštećenje tkiva (trauma), neki lijekovi, dehidracija organizma, inflamatorne i autoimune bolesti, endokrini poremećaji, metabolički poremećaji. Hipertermija može nastati i zbog povećane produkcije topline (teška fizička aktivnost), smanjenog gubitka topline (pretopljavanje) ili toplinskog udara kod visoke vanjske temperature. Febrilnost se javlja zbog povišenog praga za regulaciju temperature u hipotalamusnom centru u mozgu.

Što je normalna tremperaturai kada je temperatura povišena?

Tjelesna temperatura se mijenja tijekom dana. Najniža je u jutarnjim satima, a najviša u popodnevnim satima, nakon obroka ili nakon fizičke aktivnosti.

Termoregulacijski centri u novorođenčadi, dojenčadi i male djece su nedovoljno razvijeni, pa previše odjeće ili pretopla soba bolje dovode do porasta tjelesne temperature.

  • Normalna temperatura djeteta mjerena pod pazuhom je do 37C, a normalna temperatura mjerena rektalno (u guzi) je do 37,5C.
  • Povišena temperatura kod djeteta mjerena pod pazuhom je viša od 37,5C, a mjerena rektalno viša od 38C.
  • Temperatura viša od 38,5C mjerena pod pazuhom, odnosno 39C mjerena rektalno je visoka

Kako mjeriti temperaturu?

  • Preporuča se aksilarno (pod pazuhom) mjerenje temperature liječničkim toplomjerom
  • Dojenčetu koje nema dijareju (proljev) temperatura se može mjeriti i rektalno
  • Mjerenje temperature se vrši iu ušnom kanalu ili na čelu specijalnim digitalnim toplomjerom

Temperatura se mjeri 3 do 5 minuta, digitalnim toplomjerom od nekoliko sekundi do jedne minute. Nije pouzdano i ne preporuča se stavljanje dlana na čelo djeteta za procjenu temperature.

Kako sniziti temperaturu?

Mnogi od vas iz osobnog iskustva znaju što znači kada dijete ima povišenu temperaturu. Sigurno ste se pitali kako svome djetetu olakšati noć, kako sniziti temperaturu, koje sredstvo primijeniti.

Fizikalne mjere za snižavanje temperature:

Tuširanje mlakom vodom

Dijete tuširati mlakom vodom čija je temp 32-33C u trajanju od par minuta, pri tome ne kvasiti lice i glavu. Ponavljati postupak dok temperatura ne padne na barem 38C. Kod djeteta uzrasta do godinu dana bolje je primijeniti preklapanje vlažan ručnik ili pamučnu pelenu sobne temperature.

Frikcije ili masiranje otopinom alkohola i vode u omjeru 1: 1

Prilikom primjene ove metode treba biti obazriv, posebno kod dojenčadi i male djece, jer se inhalacijom alkoholnih para i manjim dijelom apsorpcijom preko nježne kože mogu otrovati. Primjena ovih mjera opravdana je samo kod izrazito visoke temperature i kod djece koja su ispoljila grčeve moždanog podrijetla, u narodu stanje poznato kao “fras”.

Bolesno dijete treba češće pojiti, jer povišena temperatura pojačava gubitak tekućine, što posebno za manju djecu može biti nepoželjno, pa čak i opasno. Temperatura se može sniziti adekvatnim komotnim oblačenjem u pamučnu odjeću, uklanjanjem teških pokrivača (“da bi se dijete preznojila), njegovanjem i boravkom djeteta u prostoriji koja je prozračena i nije pretopla, u kojoj se dijete može slobodno pomicati.
Dijete ne treba rashlađivati ​​u fazi drhtavice i jeze, tj kada su ruke i noge hladne, jer se time samo pogoršava stanje. Tek kada ruke i noge postanu tople treba primijeniti tuširanje mlakom vodom.

Fizičke metode je najbolje primijeniti oko pola sata poslije antipiretika (lijekova za snižavanje temperature).

Lijekovi za snižavanje temperature:

Lupocet
Lupocet

Lijek izbora i lijek koji se može držati u kućnoj ljekarni za reguliranje povišene temperature kod djece i odraslih je Lupocet. Ima vrhunski antipiretski i analgetski učinak. Lupocet sadrži paracetamol u više oblika i doza te je stoga prilagođen svim dobnim skupinama. Pri primjeni ovog lijeka nužno je da se koristi u točnim intervalima na 6 sati, a pri visokim temperaturama i na 4 sata. Često se primjenjuje u svrhu regulacije povišene temperature Neofen. Ima dobre antipiretske osobine. Preporučuje se uzimanje čepića.

Lijek koji učinkovito snižava povišenu temperaturu i ublažava bol, metimazol poznat kao Analgin, treba zbog mogućih opasnih oštećenja koštane srži zaboraviti.

Lijek koji se doskora smatrao nezamjenjivim u reguliranju povišene temperature, Aspirin, treba zaboraviti za uporabu kod djece do 15 godina, s obzirom na mnogo nuspojava, kakvi su mučnina, povraćanje, moguće izazivanje krvarenja iz probavnih organa, poremećaj u zgrušavanju krvi. Opisano je da, doduše rijetko, može izazvati ozbiljno oštećenje mozga i jetre – stanje poznato kao Rajov sindrom.

Na žalost, svakodnevna praksa pokazuje da se pri povišenoj temperaturi nekritično primjenjuju antibiotici. Antibiotike ne treba samoinicijativno davati djetetu bez propisivanja od strane liječnika. Antibiotici nisu lijekovi za snižavanje temperature. Rezultat nekritične primjene antibiotika je neželjeno poticanje razvoja otpornosti bakterija, nastajanje infekcija izazvanih ovim otpornim bakterijama. Kod takvih infekcija je potom nužna primjena novih antibiotika širokog spektra, ponekad veće toksičnosti, i svakako znatno skupljih antibiotika.

Povišena temperatura nije bolest, ona je samo znak bolesti. Obratite se liječniku, jer liječenje osnovne bolesti dovodi do normaliziranja temperature. Pravilan odnos prema povišenoj temperaturi pomoći će da se ovaj znak bolje koristi u dijagnozi, praćenju tijeka bolesti i efekta liječenja bolesti koja je dovela do febrilnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.