Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma

Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma
Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma

Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma jer on jača imuni sistem, pomaže nam da se izborimo sa stresom, a reguliše i rad organa za varenje.

Da li vam nedostaje magnezijum?

Evo kako da znate da li vam fali ovaj važan mineral. Oko 60 odsto magnezijuma nalazi se u našim kostima, ostatak u mekim tkivima, a samo jedan odsto ovog minerala nalazi se u krvi.

Nedostatak magnezijuma je česta pojava. Procjenjuje se da osam od deset ljudi unosi nedovoljno magnezijuma da zadovolji potrebe organizma.

Šta se dešava ako vam fali magnezijuma: Uvijek bi trebalo da se dobro osjećamo ne samo fizički, već i mentalno. Ako nam nedostaje magnezijuma, to će se odraziti i na naše mentalno stanje. Magnezijum pomaže da se glutamat i kalcijum u našem mozgu održe na zdravom nivou.

Ako ste pod stresom, ako je tenzija dio vaše svakodnevice, ako vas muči anksioznost, bez magnezijuma ćelije vašeg mozga nepovratno propadaju. Jedna od najopasnijih posljedica nedostatka magnezijuma je kalcifikacija arterija. Nizak nivo magnezijuma dovodi do ovog stanja i izaziva koronarne probleme, uključujući i bolesti srca.

Infarkti su znatno češći među osobama koje pate od hroničnog nedostatka magnezijuma. Grčevi se dešavaju kad se mišić nekontrolisano stegne, a to je česta posljedica manjka magnezijuma. Što manje magnezijuma tijelo dobija, više je kiseonika neophodno mišićnom tkivu za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti.

Ako manjak magnezijuma postane hroničan, jedna od posljedica je i smanjenje performansi mišića. Zdravlje kostiju zavisi od kalcijuma. Ali, uz ovaj mineral, od ključne važnosti za pravilno formiranje koštanog tkiva je i magnezijum. Da bi se stimulisala apsorpcija kalcijuma koji unosimo ishranom, našem tijelu treba vitamin D, a vitamin D može biti “aktiviran” i vršiti svoju funkciju samo ako ima dovoljno magnezijuma na raspolaganju.

Naše tijelo ne može da funkcioniše ako mu fali mikroelemenata. Mi minerale i vitamine unosimo pravilnom ishranom, ali važno je da znate da magnezijum pomaže ostalim elementima da djeluju usaglašeno. Bez magnezijuma, naše tijelo ne može da iskoristi ni vitamin K, kalijum i niz drugih neophodnih hranljivih materija.

Odraslom muškarcu dnevno je potrebno oko 400, a ženi oko 310 miligrama. Zato se postarajte da se u vašoj ishrani nađu namirnice bogate magnezijumom. Na trpezi bi trebalo redovno da imate mahunarke, špinat, orahe, integralne žitarice, bademe, indijski orah, kikiriki, pasulj… Magnezijuma ima i u krompiru, bananama, lososu, mlijeku, piletini, ribi, govedini, brokoliju, jabukama i mrkvi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.