Evertiranje kapaka

Oko
Oko
Oko
Oko

Pregled donjeg kapka: bolesnik gleda prema gore, a palcem ruke odgovarajaće stranepovlačimo kapak prema dole. Na taj način će nam se lijepo prikazati konjuktiva donjeg kapka, donje prelazne brazde i donjeg dijela bulbusa.

Pregled gornjeg kapka: služimo se metodom izvrtanja (evertiranja) gornjeg kapka. Postoje četiri načina evertiranja gornje palpebre:

  • prstima obje ruke
  • prstima jedne ruke
  • pomoću staklenog štapića
  • pomoću obrtača (ekarter, Dessmares).

Princip kod svih ovih metoda je isti. Naime, bolesniku se naloži da gleda prema dole s tim da ne zatvara oko. Prstima se povlači gornji kapak za trepavice lagano prema dole i naprijed, a (ovisno od metode) palcem druge ruke, odnosno trećim prstom iste ruke, staklenim štapićem ili ekarterom potisne se kao preko hipomohliona gornji rub tarzusa čime se kapak evertira. U tom momentu kapak se prihvati prstima lijeve ruke i zadrži te promatra koliko je dugo potrebno. Samo je metodom evertiranja kapaka pomoću ekartera moguće promatrati konjuktivu gornje prelazne brazde što je nekada od posebne važnosti. Tako npr. dok čitava ostala konjuktiva može katkada izgledati potpuno normalno nekada jedino u gornjem forniksu možemo naći npr. trahomske bobice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.