Prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi

Prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je prijavljeno više od 500 slučajeva boginja u Evropi u januaru ove godine i upozorila da postoji opasnost od izbijanja epidemija na područjima gdje je manje od 95 odsto ljudi vakcinisano protiv ove bolesti.

Postoji osnova za zabrinutost

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da broj slučajeva boginja raste u Evropi, uprkos naporima u protekle dvije godine da se ona iskorjeni u protekle dvije godine, izjavila je regionalni direktor SZOza Evropu doktor Zuzana Jakab.

Dodala je da nijedna zemlja ili pojedinac ne može da izbjegne virus boginja zbog lakoće putovanja i da će se epidemije javljati, sve dok se nivo imunizacije ne podigne na neophodni nivo da se zaštiti stanovništvo.

Dvije trećine zemalja na području Evrope su zaustavile endemsko prenošenje boginja, ali u 14 zemalja to nije slučaj, navodi se u  saopštenju.

Jakab je pozvala sve te zemlje da preduzmu hitne mjere i zaustave prenos virusa boginja van njihovih granica.

Najveći broj slučajeva je u Rumuniji i Italiji, navodi se u saopštenju i precizira da je u Rumuniji bilo 3.400 takvih slučajeva od kojih je 17 bilo sa smrtnim ishodom od januara 2016. dok je u Italiji bilo 850 slučajeva u tom periodu.

Tags:  ,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>