Uzimate li dovoljno vitamina D?

Vitamin D
Vitamin D
Vitamin D
Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u našem organizmu. Vitamin D je jedan od važnih izvora energije te također regulira naše raspoloženje. Pomaže kod izgradnje kostiju, srca, živaca, kože i zubi. Vitamin D također podržava zdravlja štitnjače koja održava razinu energije, zdravu tjelesnu težinu te pospješuje metabolizam.

U ovo doba godine je vrlo lako razviti nedostatak vitamina D organizmu, a njegov nedostatak uzrokuje niz zdravstvenih problema.

Novo istraživanje pokazuje da osobe koje imaju višu razinu vitamina D imaju manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Znanstvenici tvrde da održavanje optimalne razine vitamina D u krvi može biti strategija za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Drugi dio istraživanja je pokazalo da vitamin D igra važnu ulogu kod aktiviranja imunološkog sustava da bi se obranio od bolesti poput gripe. Nedostatak ovog važnog vitamina može rezultirati većim rizikom od zaraze virusnim bolestima.

Dodatna istraživanja su pokazala da male količine vitamina D mogu uzrokovati rak, depresiju i bolesti srca.

Mnogi ljudi pogrešno misle da je izloženost suncu dovoljno kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom D. Međutim, nakon što je vaša koža izložena suncu, treba 48 sati da se pretvori u vitamin D. Tokom tog vremena on se vrlo lako može isprati sapunom i vodom.

Uzimanje dovoljne količine vitamina u ovo doba godine može biti teško, a gotovo nemoguće putem sunca. Vitamin D stoga uzimajte putem prehrane kao što su riba i riblja ulja, slatki krumpir, sjemenke suncokreta, žumanjak jajeta i gljive.

Svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste, ukoliko je potrebno, uzimali dodatak vitamina D.

Izvor: CentarZdravlja.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.