Goražde ostaje bez ljekara

“Goražde će u tom slučaju ostati bez ljekara.

Jutros smo poslali urgenciju resornoj ministrici zdravstva u kojoj tražimo da se potpiše dogovoreni, usaglašeni kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije. Još prošlog četvrtka bilo je dogovoreno da se potpiše u ponedjeljak, čekali smo ovoliko dana, ništa se nije desilo. Zato smo poslali urgenciju u kojoj smo tražili da se očituju ili će svih 50 ljekara od čega 30 specijalista potpisati raskid ugovora o radu. Sutra ujutro ćemo da predočimo predstavnicima vlasti da ovo nisu lažni već pravi otkazi koje sutra nosimo našim direktorima na protokol, a poslije toga teče otkazni rok. Poslije toga nema doktora u Goraždu. Da pitamo predstavnike vlasti hoće li potpisati kolektivni ugovor koji smo usaglasili. Ja sam potpisao taj ugovor, čekamo još potpis ministrice po ovlaštenju vlade” izjavio je dr Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Balijagić podsjeća da je još prošle sedmice usaglašena satnica od 2,11 na koju su pristali jer je Fond zdravstvenog osiguranja u milionskim gubitcima, da je dogovoreno da se koeficijent poveća za 0,7 te da je riječ o ukupnom povećanju od nekih 350 000 KM na godišnjem nivou a da je prosječno povećanje plate za doktore oko 300 KM na osnovnu platu.

“Sve je to bilo usaglašeno na sastanku na kojem su bili premijer vlade, ministrica, direktor finda i sekretar vlade.To je, zbog teške finansijske situacije manje od svih kantona u FBIH koji su do sad potpisali kolektivne ugovore. Sada je situacija alarmantna, uključio se i federalni sindikat doktora medicine i stomatologije koji podržava svoje kolege i obećali su nam da će nam pomoći u pronalaženju posla u drugim kantonima u FBiH”, ističe Balijagić.

Za sada se iz vlade nisu oglasili ovim povodom. Kako saznajemo trenutno su vlasti zaokupljene političkim prekompozicijama.

Nezvanično, u petak bi trebala biti održana vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o povjerenju kantonalnoj vladi. Nezavnično, traži se isključivo “adekvatan” način za smjenu aktuelnog premijera Vlade BPK Goražde Emira Okovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.