Aneurizma aorte

Aneurizma aorte
Aneurizma aorte

Definicija

Aneurizma aorte podrazumijeva lokalno proširenje. Uz abdominalnu aneurizmu kod polovice bolesnika javlja se i torakalna ili aneurizma grane aorte.

Etiologija

Aorta je podložna dilataciji (proširenju) zbog izraženog tlaka krvi na zid, što posebno potencira arterijska hipertenzija (povišen krvni tlak). Također, ateroskleroza (bolest koronarnih, cerebralnih ili perifernih arterija) je dominantan faktor. Incidencija je u porastu, a muškarci obolijevaju 6 puta češće.

Klinička slika

Abdominalna aneurizma: simptomi često izostaju ili su nespecifični. U indikativnije ubrajamo: punoću, nelagodu i pulsiranje u trbuhu, kao i bolove u listovima nogu pri naporu. Rupturu najavljuje tup bol u trbuhu i / ili leđima, ravnomjernog i slabog inteziteta, koji nije provociran pokretima, traje više sati, pa i dana. S druge strane, ruptura se može manifestirati i naglo, snažnim bolom u leđima ili trbuhu, koji je praćen osjetljivošću na dodir, pulziranja, omaglica, a potom i izraženom malaksalošću, obilnim i ljepljivim znojem i konfuznošću. Ako se ruptura odigrala prisutni su znaci unutarnjeg krvarenja koje progredira do šoka: adinamija, bljedilo, snižen krvni tlak, ubrzan rad srca, i dr.

Torakalna aneurizma: tok je često oligosimptomatski, ili dominira insuficijencija koronarnih, cerebralnih (moždanih) i perifernih arterija ili dugotrajan bol, obično tup. Rezultat je pritiskanja organa ili erozije okolnog mišićno – koštanog sustava. Uz navedene, i znaci kompresije medijastinuma (sredogruđu) mogu ukazivati na aneurizmu torakalne aorte. Tako zbog tlaka i oštećenja dišnih putova mogu nastati: otežano disanje, kašalj, iskašljavanje krvi, sviranje u prsima, devijacija traheje i pulsiranje larinksa. Uslijed pritiskanja jednjaka nastaje otežano gutanje. Kompresija gornje šupjle vene uzrokuje otok i modrilo glave i vrata. Kompresija lijevog laringealnog rekurentnog nerva dovodi do promuklosti, nerva vagusa usporen rad srca, a frenikusa paralizu dijafragme.

Dijagnoza

Postavlja se na temelju anamneze, kliničkog pregleda, Rendgenografija, ultrazvukom, CT-om (skenerom) i magnetske rezonance. Konačna dijagnoza se postavlja aortografijom.

Liječenje

Liječenje je kirurško za rupturisane aneurizme i nerupturisane većeg promjera. Savjetuje se praćenje ateroskleroze i energično liječenje hipertenzije, prvenstveno beta blokatorima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.