Uticaj hladnoće na organizam

Uticaj hladnoće na organizam
Uticaj hladnoće na organizam

Silazak celzijusa u minus direktno pogađa sve vitalne organe u ljudskom tijelu: srce, pluća i mozak. Hladnoća smanjuje temperaturu krvi u venama, zbog čega stradaju krvni sudovi, a uslijed suženja bronhija pogoršava se i stanje hroničnih plućnih bolesnika i astmatičara. Zima ne prija ni reumatičarima, ali ni obolelima od šećerne bolesti. Čak i zdravi moraju da paze na temperaturne razlike i da se čuvaju od mraza, koji se uvlači kroz usta i nos, i hladi cijelo tijelo.

Hladnoća sužava periferne krvne sudove, što loše utiče na srčane bolesnike. Da bi održalo cirkulaciju, srce tada više radi i pod većim je opterećenjem.

Skrivene promjene na krvnim sudovima, ako nisu na vrijeme zapažene, mogu da se ispolje baš na ovako niskim temperaturama. Suženje krvnih sudova na hladnoći kod starijih bolesnika i hipertoničara može da izazove nagli i veliki skok krvnog pritiska.

Pacijenti koji nemaju regulisan krvni pritisak, a izlaze naglo iz toplih prostorija na hladan vazduh, u velikom su riziku od infarkta srca ili mozga. Zbog hladnoće se sužavaju arterije koje ishranjuju ova dva organa i zato u zimskim danima ima više moždanih i srčanih udara.

Od zime s razlogom strepe i oni koji pate od sinuzitisa. Hladnoća sužava krvne sudove sluzokože nosa i izaziva curenje sekreta. To može dodatno da se iskomplikuje zapaljenjem srednjeg uha i grla.

Ako se mrazu pridruže i povećana vlažnost vazduha i magla, patiće i hronični plućni bolesnici. Njima ne prija zima zbog promjena temperature i veće koncentracije smoga i prisustva respiratornih infekcija.

Hladan vazduh provocira disajne puteve, što predstavlja dobru podlogu za nastanak respiratornih infekcija. Plućni bolesnici se zimi često razbolijevaju od bronhitisa, a nije rijetkost da dobiju i upalu pluća. Najbolji savjet za njih je da ne izlaze napolje bez šala preko usta i nosa, da bi spriječili ulazak hladnog vazduha u disajne puteve.

Na hladnoću su osjetljivi i reumatičari, posebno oni koji pate od zapaljenskog reumatizma.

Bolovi u zglobovima se pojačavaju ako postoji i velika vlažnost vazduha, jer sa niskim temperaturama zajedno utiču na receptore za bol. Ako je reuma udružena sa degenerativnim oboljenjima kičme, visokim pritiskom ili dijabetesom, znatno se pogoršavaju tegobe oboljelih.

Preporuke za hladnoću

  • Nosite šal, kapu i rukavice da bi se utoplili nervni završeci na rukama i glavi, jer to smanjuje rizik od srčane slabosti
  • Disati na nos (nikad na usta) jer tako pravilno zagrijavamo vazduh prije ulaska u bronhe. Poželjno je nositi šal preko usta i nosa.
  • Oni koji pate od sinuzitisa kapu treba da navuku na čelo i na uši
  • Astmatičari ne bi trebalo da izlaze napolje, posebno kada je magla i vidljiv smog
  • Oboljeli od reume posebno treba da utopljavaju zglobove i da nose obuću koja se ne kliza, da bi spriječili padove
  • Ne izlazite ako ne morate

Sve o smrzotinama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.