Porođajni naponi - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
plod

Porođajni naponi

Pod porođajnim naponima u toku porođaja podrazumjevaju se bezvoljne kontrakcije, prvenstveno dijafragme i trbušne muskulature porodilje, izazvane refleksnim putem pritiskom prednjačećeg dijela ploda na cervikalne ganglije i predio rektuma.

Naponi se sinhrono javljaju sa trudovima, odnosno nadovezuju se na njih. Javljaju se u drugo doba porođaja, tj. u doba istiskivanja ploda i traju sve do kraja trećeg porođajnog doba dok ne izađu posteljica i ovojci.

U to vrijeme, u toku kontrakcije uterusa prednjačeći dio ploda spušta se kroz prošireni porođajni kanal, pritiska na cervikalne ganglije i predio rektuma, što reflesnim putem dovodi do kontrakcije muskulature porodilje, prije svega trbušnih mišića i dijafragme, a to pomaže dalje istiskivanje ploda.

Porodilja svojom voljom ne može da izazove niti da spriječi pojavu napona, ali može da utiče na njihov intenzitet, tj. može da ih pojačava i oslabljuje. To uistinu sa uspjehom čine samo porodilje naročito pripremljene u trudnoći za porođaj i ta okolnost izdašno se koristi u porođaju.

Po istiskivanju posteljice i ovojaka muskulatura ispražnjenog uterusa se čvrsto skuplja, tj. retrahuje, otvoreni uteroplacentni krvni sudovi se zatvaraju i krvarenje prestaje.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>