Porođajni naponi

plod
plod

Pod porođajnim naponima u toku porođaja podrazumjevaju se bezvoljne kontrakcije, prvenstveno dijafragme i trbušne muskulature porodilje, izazvane refleksnim putem pritiskom prednjačećeg dijela ploda na cervikalne ganglije i predio rektuma.

Naponi

Naponi se sinhrono javljaju sa trudovima, odnosno nadovezuju se na njih. Javljaju se u drugo doba porođaja, tj. u doba istiskivanja ploda i traju sve do kraja trećeg porođajnog doba dok ne izađu posteljica i ovojci.

U to vrijeme, u toku kontrakcije uterusa prednjačeći dio ploda spušta se kroz prošireni porođajni kanal, pritiska na cervikalne ganglije i predio rektuma, što reflesnim putem dovodi do kontrakcije muskulature porodilje, prije svega trbušnih mišića i dijafragme, a to pomaže dalje istiskivanje ploda.

Porodilja svojom voljom ne može da izazove niti da spriječi pojavu napona, ali može da utiče na njihov intenzitet, tj. može da ih pojačava i oslabljuje. To uistinu sa uspjehom čine samo porodilje naročito pripremljene u trudnoći za porođaj i ta okolnost izdašno se koristi u porođaju.

Po istiskivanju posteljice i ovojaka muskulatura ispražnjenog uterusa se čvrsto skuplja, tj. retrahuje, otvoreni uteroplacentni krvni sudovi se zatvaraju i krvarenje prestaje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.