Program osuvremenjivanja podrške najmladim pacijentima

djeca
djeca

U Specijalnoj bolnici za kronicne bolesti djecje dobi u Gornjoj Bistri danas su predstavljeni rezultati dvaju programa osuvremenjivanja podrške najmladim pacijentima s višestrukim razvojnim teškocama, ukupne vrijednosti 732.000 kuna.

Program osuvremenjivanja

Programi se odnose na promjene u nacinu skrbi o djeci s najvecim zdravstvenim izazovima te omogucuju njihov fizicki i mentalni napredak, istaknula je na predstavljanju Valentina Otmacic, voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji je uz pomoc donacija hrvatskih gradana u programe uložio 681.160 kuna.

Postignute rezultate omogucila je suradnja Ministarstva zdravstva sa strucnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i iz zagrebackog Malog doma – dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži, uz financijsku i tehnicku potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a na predstavljanju programa u Bistri bio je i ministar zdravstva Milan Kujundžic.

Programi su obuhvatili edukaciju zdravstvenih djelatnika i nabavu opreme za skrb o djeci. Pomoci ce ranoj intervenciji u djetinjstvu djece ugrožena zdravlja i razvoja, te pomocu tehnoloških pomagala i prilagodenih komunikacijskih tehnika omoguciti potpomognutu komunikaciju najmladim pacijentima, izvijestio je Ured UNICEF-a.

Prilikom posjeta bolnici ministar Kujundžic izrazio je uvjerenost da ce edukacija djelatnika i nova oprema podignuti kvalitetu zdravstvene skrbi za  najranjiviju djecu.

U okviru dvaju programa održana su ukupno 92 edukacijska susreta sa zdravstvenim osobljem bolnice o primjeni potpomognute komunikacije u svakodnevnom radu s najmladim pacijentima i optimalnoj podršci njihovu ranom razvoju. Uz to, provedena je procjena individualnih razvojnih i komunikacijskih potreba 28 najmladih pacijenata u dobi do 8 godina radi pružanja odgovarajuce podrške.

U primjeni potpomognute komunikacije djeci ce pomoci nabavljena tehnološka oprema, a zdravstveni strucnjaci osnaženi su za procjenu jezicnih sposobnosti i potreba djece. U svrhu upoznavanja s primjerima dobre prakse u rehabilitaciji, obrazovanju i lijecenju djece s višestrukim teškocama u razvoju, djelatnici bolnice boravili su u cetiri studijska posjeta suradnickim institucijama u Grazu.

Govoreci o doprinosu UNICEF-a ostvarenju tih programa, voditeljica Ureda Otmacic istaknula je zadovoljstvo i ponos što je UNICEF, zajedno s partnerima, pridonio dodatnom unaprjedenju usluga za djecu kojoj je podrška najviše potrebna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.