Prenesena trudnoća

Prenesena trudnoća
Prenesena trudnoća

Prenesena trudnoća
Prenesena trudnoća

Pod prenesenom trudnoćom podrazumjeva se trudnoća koja se više dana produži u odnosu na očekivani termin porođaja. Ona se završava zakašnjelim porođajem.
Pravu, biološki prenesenu trudnoću treba razlikovati od vremenski produžene trudnoće, kada ne postoji posebna opasnost za plod jer, svi plodovi ne sazrevaju podjednako brzo u intrauterinom razvoju. Jednima je za to potrebno nešto kraće, a drugim nešto duže od 10 lunarnih mjeseci, pa se ni sva djeca ne rađaju očekivanog datuma.

Prosječno trajanje trudnoće iznosi 280 dana računajući od prvog dana poslednje menstruacije. Dopuštena odstupanja su u granicama od -15 do +15 dana. Najveći broj djece rađa se u ovim vremenskim okvirima. Ipak, oko 10% novorođenčadi rađa se, u odnosu na prosječno trajanje trudnoće, kao prenesena, a samo oko 2% pokazuju prenesenosti tj. prekomjerne zrelosti. Samo biološki prenesena novorodenčad mogu se smatrati pretjerano zrelom i eventualno ugroženom.

Etiološki faktori koji uzrokuju duže trajanje trudnoće nisu poznati. Pretpostavlja se da jače razvijene žene i višerotke duže nose od slabunjavih i prvorotki. Isto tako, zapaženo je da dugotrajno davanje progesterona, naročito posle IV mjeseca, može ponekad da odloži termin porođaja. Najzad, kao što je već rečeno, u izvjesnim slučajevima produžena trudnoća je posljedica usporenog intrauterinog razvoja ploda. Takvi plodovi, iako duže nošeni, rađaju se bez znakova prekomerne zrelosti.

Problemi i opasnosti koje su u vezi sa pravom prenesenom trudnoćom proističu iz okolnosti da se plod optimalno intrauterino razvija do termina očekivanog porođaja. Ne dođe li do tog vremena do prekida trudnoće, na placenti zbog procesa starenja, nastaju degenerativne promjene koje, između ostalog, smanjuju protok krvi kroz nju a plod pati od hipoksije.

Prestaje rast ploda, pa čak može nastati i smanjenje njegove težine, a u izvjesnoj mjeri i dužine.
U vezi s tim javljaju se i druge promjene karakteristične za ovo stanje, kao što su povećanje broja eritroblasta, pojava poliglobulije i povišenje vrednosti hematokrita. Glavica postaje čvrsta i teže se prilagođava porođajnom kanalu jer kosti glavice ploda okoštavaju, šavovi između njih se sužavaju, a fontanele smanjuju.

U izrazitim slučajevima biološki prenesene trudnoće, osim smanjenja veličine ploda, smanjuje se i količina plodove vode, što se može odraziti na veličinu i obim trbuha, koji se takode smanjuje.

Zbog poremećenog intrauterinog stanja ploda kao znak njegove patnje izazvane hipoksijom, u plodovu vodu plod izbacuje mekonijum, koji uzrokuje njeno zamućenje i zelenkastu ili zelenkasto-mrku boju. Ovakav nalaz u plodovoj vodi služi kao znak intrauterine patnje ploda i na njemu se zasniva dijagnostička vrijednost amnioskopije. Ove promjene se ne javljaju kod vremenski prenesene trudnoće gdje nema biološke prenesenosti ploda.
DIJAGNOZA
Ni slučajno se ne oslanjati samo na anamnestičke podatke. Provjeriti akušerskim pregledom, citohormonalnim nalazom vaginalnog razmaza, pregledom sadržaja plodove vode, odnosno nalazom narandžasto obojenih ćelija u njoj, hormonskim statusom trudnice, elektrokardiotokografijom i, što je takođe veoma korisno i važno, u tu svrhu treba koristiti i pregled ultrazvukom.
TERAPIJA
Ukoliko svi znaci i pregledi govore o prenesenoj trudnoći, a naročito ako postoje znaci intrauterine patnje ploda, treba pristupiti terapiji.
Indukcija porođaja: Za indukciju trudnica se pripremi davanjem manjih doza estradiola dan prije početka stimulacije, a posle toga se nastavi sa izazivanjem porođajnih kontrakcija i.v. rastvora sintocinona ili, još bolje, prostaglandina, po metodi kap po kap.
Provokaciju, ako prvi put ne usijpe, treba ponoviti nekoliko dana uzastopno.
Carski rez – Samo veoma rijetko, ako je život ploda akutno ugrožen

ZNACI KOD PRENESONOG NOVOROĐENČETA – Iako nesigurni u apsolutnom pogledu, ovi znaci mogu prilično da pomognu postavljanju tačne dijagnoze. Glavna karakteristika prenesene novorođenčadi je
Dehidratacija – Njihova koža je mlitava i sa smanjenim turgorom. Na ručicama je naborana i razmekšana kao skuhana, liči na kožu pralje
Oskudna u sirastom mazu,
Tamnija je, često zelenkasto-mrke boje
Sa ljuspicama epitela, kao da je macerisana. Znaci maceracije naročito su jasno izraženi na naborima kože, a kod muške novorođenčadi na skrotumu.
Nokti i kosa su dugački.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.