Lijek za liječenje hepatitisa B

Birinapant
Birinapant

Australski znanstvenici otkrili su lijek koji će pomoći osobama zaraženim virusom hepatitisa B, uzročnikom oštećenja jetre, a čini ga kombinacija antiviralnih i lijekova koji se pacijentima daju u liječenju raka.

Znanstvenici melburnskog instituta Walter and Eliza Hali terapiju temelje na birinapantu, lijeku nove generacije koji se koristi u liječenju raka, a razvila ga je američka biotehnološka tvrtka TetraLogic Pharmaceuticals.

Lijek se već primjenjuje u kliničkim liječenjima u Melbourneu, Perthu i Adelaidi.

Hepatitis B kronično je virusno oboljenje za koje trenutačno nema lijeka.

“U više stotina pretkliničkih testova uspješnost liječenja zaraze HBV-om bila je stopostotna,” kazao je Mare Pellegrini, jedan od znanstvenika zaslužnih za pronalazak učinkovitog lijeka koji uz birinapant čini i entecavir, otprije poznat u liječenju kroničnog hepatitisa B. “Birinapant je doveo do uništenja stanica jetara zaraženih virusom B, a zdrave su ostale neoštećene. Kad smo birinapant primijenili u kombinaciji s entecavirom infekcija je izliječena dvostruko brže nego samo s birinapantom”, objasnio je Pellegrini.

Virusom hepatitisa B u svijetu je zaraženo više od dvije milijarde ljudi, a oko 400 milijuna pati od kronične HBV infekcije. Virus inficira stanice jetara i može dovesti do ciroze ili raka tog organa. Odgovoran je za smrt 780.000 ljudi godišnje.

Pellegrini je kazao kako će s kolegama nastaviti primjenu iste “strategije” kod herpesa simplexa i virusa denge groznice, kao i kod bakterijskih infekcija poput tuberkuloze, jer smatra da bi navedene bolesti na lijek mogle reagirati na sličan način.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.