Popuštanje srca

Insuficijencija srca
Insuficijencija srca

Definicija

Popuštanje srca ili srčana insuficijencija (SI) je stanje u kojem je abnormalna srčana funkcija odgovorna za nesposobnost srca da pumpa krv u mjeri koja zadovoljava metabolizam tkiva, ili se to ostvaruje uz povećan pritisak punjenja srčanih šupljina.

Etiologija

Brojni su mogući uzroci nastanka SI: bolesti miokarda – koronarna bolest, kardiomiopatije, miokarditis, infiltrativne bolesti miokarda, hipertenzija, stenoza aortnih i pulmonalnih zalistaka, aortna i mitralna insuficijencija, urođene srčane mane, tireotoksokoza, anemija, trudnoća, beri-beri, zatim oštećenja miokarda lijekovima, ionizirajućim zračenjem. Kao precipitirajući čimbenici navode se: infekcija, anemija, plućne embolije, trudnoća, tireotoksikoza, infarkt miokarda, infektivni endokarditis, stres, povećan unos soli.

Podjela

Najčešće se sreću:

  • SI sa malim i sa visokim minutnum volumenom
  • Akutna i kronična SI
  • Insuficijencija lijevog i desnog srca
  • SI tipa hipoperfuzije i kongestije
  • Sistolički i dijastolički SI

Klinička slika

Dispneja (poremećaj disanja) je svakako prvi i osnovni znak SI, a javlja se kao posljedica povećanog napora pri disanju. U početnoj fazi javlja se samo tijekom fizičke aktivnosti, a kasnije postaje prisutna iu mirovanju.

Ortopnea – dispneja u ležećem položaju, nastaje zbog prelaženja tekućine iz abdomena i donjih ekstermiteta u prsni koš. Bolesnici zapažaju da se tijekom noći, pokušavajući spavaju na niskom jastuku, bude s osjećajem kratkog daha, nedostatka zraka i kašljem.

Paroksizmalna noćna dispneja – napadi kratkog disanja i kašlja koji se javljaju noću, bude bolesnika iz sna. Dok se obična ortopnea gubi kada bolesnik sjedne sa spuštenim nogama, u ovom slučaju kašalj i sviranje u prsima perzistiraju iu ovom položaju.

Akutni edem pluća – bolesnik ima toliko tešku dispneju da ima osjećaj neposredne životne ugroženosti i ugušenja, anksiozan je, obilno se znoji, kašlje i iskašljava pjenušav i sukrvičav ispljuvak, s čujnim sviranjem i krkljanjem u grudima.

Zamor, slabost, smanjenje tolerancije napora su česti simptomi SI. Također, javljaju se anoreksija, mučnina, povraćanje, tup bol u predjelu jetre. Kod starijih pacijenata uslijed slabije prokrvljenosti mozga nastaju konfuzija, smanjenje koncentracije, pamćenja, glavobolje, nesanice. Nesanici doprinosi i učestalo noćno mokrenje.

Srčani otoci – oko skočnih zglobova i na potkoljenicama, najizrazitiji su navečer, testast, nastaju pod dejstvom zemljine teže.

Jetra je uvećana, bolna, kasnije postaje sve čvršća, ascites (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini), žutica nastaju zbog oštećenja jetre.

Mogu postojati i drugi znaci: blijedi, hladni i vlažni ekstermiteta, smanjeno izlučivanje mokraće, niska koncentracija natrija u mokraći, pozitivan albumin u mokraći.

Dijagnoza

Postavlja se na temelju anamneze, kliničkog pregleda, rendgenografije srca i pluća, ultrazvuka.

Liječenje

Problem liječenja SI je u tome što se jedinstveno pravilo za liječenje svih bolesnika sa SI ne može formulirati, zbog različite etiologije, hemodinamske slike, kliničkih manifestacija i težine SI. Prva mjera je svakako, smanjenje tjelesne aktivnosti i smanjenje unosa soli. Ako ovo nije dovoljno, započinje se medikamentozna terapija kombinacijom diuretika, ACE inhibitora i digitalisa. Sljedeći korak je rigoroznija restrikcija soli i primjena jačih diuretika. Ukoliko nema efekta, provodi se hospitalizacija, stroga restrikcija soli, intravenski vazodilatatori kao i pozitivni inotropni agensi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.