Poremećaji funkcije cerebelluma

Ataksija
Ataksija
Ataksija
Ataksija

Mali mozak je uključen u kontrolu motorike tijela u smislu održavanja tonusa, muskulature, održavanja ravnoteže i za koordinaciju pokreta u toku vršenja nekih relativno preciznih radnji.

  • Ataksija je poremećaj koordinacije kretanja. Kako znamo da u koordinaciji pokreta pored cerebelluma učestvuju i kičmena moždina koja dovodi podražaj iz mišića, tetiva i iz povratnih vlakana motoneurona i vestibularni aparat, moramo razlikovati cerebelarnu ataksiju od vestibularne i spinalne. U svakom slučaju ataksija se manifestuje kao nemogućnost hodanja po pravoj liniji. Kada se radi o cerebelarnoj ataksiji tada nema razlike da li su oči otvorene ili ne (jer kod spinalne ataksije pogled govori u kom se položaju trenutno nalazi noga ili ruka) i nema subjektivnog osjećaja vrtoglavice koji se javlja u vestibularnoj ataksiji. Bolesnik glavu ne drži uspravno, njiše se i noge su mu raširene te se kreće cik cak kao da je pijan.
  • Dizmetrija je stanje  gdje imamo nemogućnost zaustavljanja pokreta na željenom mjestu što se može manifestovati:
  • prstom ne može pogoditi nos nego mu pred nosom ruka ide tamo-vamo
  • damo mu da na nacrtanu okomicu povuče horizontalnu liniju i da stane tačno da samo dodirne okomicu. Bolesnik će se zaustaviti ili prije ili poslje okomice.
  • Asinergija je nemogućnost vršenja nekih radnji koje se kod zdrave osobne vrše automatski, kao što je recimo kod savijanja trupa prema nazad gdje zdrava osoba savije malo i koljena ali bolesnik sa oštećenim cerebellumom to ne učini i pada nazad.
  • Hipotonija: kod poremećaja funkcije malog mozga tonus mišića pada

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.