Liječenje – Escherichia coli

esherihija coli
esherihija coli

Escherichia coli (skraćeno E. coli), koju je otkrio pedijatar i bakteriolog Theodor Escherich, je jedna od glavnih vrsta bakterija koje žive u donjem dijelu probavnog trakta sisavaca. Nužne su za pravilnu probavu hrane te sudjeluju u radu crijevne flore. Njezina je prisutnost u podzemnim vodama obično indikator fekalne zaraze. Svrstava se u skupinu Enterobacteriaceae te se često koristi kao modelni organizam za bakterije općenito. Korijenska riječ koju nalazimo u znanstvenom nazivu te porodice, “entero-“, se odnosi na crijevo, pa je često u istom značenju kao i “feces”.

Broj jedinki bakterije E. coli se u prosječnom dnevnom fecesu čovjeka kreće između 100 milijardi i 10 bilijuna. Svi različiti podtipovi fekalnih bakterija s oznakom coli i sve slične bakterije koje žive u tlu (ili biljnoj truleži od kojih je najpoznatija skupina Enterobacter aerogenes) su okupljeni u “coliformnu skupinu”. Tehnički se coliformi definiraju kao aerobne i neobavezno anaerobne, nesporogene, gram-negativne, štapićaste bakterije koje fermentiraju laktozu i pritom kroz 48 sati pri 35°C stvaraju plinski produkt. U tijelu se taj plin otpušta kao flatus. Stanice E. coli su izdužene, duljine 1-2 µm i promjera 0.1-0.5 µm.

Terapija:
1. Ciflox 2×500mg (prva sedmica)
2.nakon terpaije Ciflox-om ići 7 dana sa Noflox-om 2 x 400 mg
3.jačanje imuniteta
4.čaj od brusnice 2l dnevno 30 dana (izbjegavati kod hipertenzije)

3 Comments

  1. moj otac je pre godinu dana operisao analnu fisuru i u rani se mesecima vuce e.coli.Jel ima neceg sto bi mogao piti ili sta vec da se ona povuce jer sve dok je nje rana se mora cistiti i ne moze srasti.hvala

  2. Poštovani,
    e.coli je bakterija koja se normalno nalazi u crijevima pa tako i u analnom dijelu. Liječenje je kirurško (ponovo treba kirurški tretirati analnu fisuru) uz velike količine antibiotika (antibiotik se određuje na osnovu antibiograma). Potrebno je održavati higijenu rane dezinfekcionim sredstvima sve dok rana ne sraste (više puta na dan).
    L.P.

1 Trackback / Pingback

  1. Alimentarna intoksikacija izazvana histaminom

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.