Uvrnuće testisa

Uvrtanje testisa
Uvrtanje testisa
Uvrtanje testisa
Uvrtanje testisa

Definicija:

Torsio testis ili uvrnuće testisa je hitno urološko stanje gdje zbog uvrtanja vrpce testis ostaje bez snadbjevanja krvlju.

Etiopatogeneza:

Javlja se najčešće kod mlađih muškaraca, starih od 12  do 20 godina. Rijetko se javlja u prvoj godini života. Učestalost je jedan slučaj na 4.000 muškaraca do 25. godine života. Smatra se da je uzrok uvrtanja testisa nagla kontrakcija kremasteričnog mišića što dovodi do uvrtanja vrpce kojom krv dolazi u testis, tako da testis ostaje bez krvi. Uvrtanje testisa može biti nepotpuno, kada do „odvrtanja“ dolazi poslije nekoliko minuta do nekoliko sati, i potpuno, kada dođe do potpunog prekida dotoka krvi u testis.

Klinička slika:

Klinički razlikujemo:

  • novorođenački ili ekstravaginalni tip
  • adolescentni ili intravaginalni tip

Kod ekstravagantnog tipa, testis se zarotirao oko svoje uzdužne osi izvan svojih ovojnica. Taj oblik može nastati i intrauterino, pa se u novorođenčeta pipa u području skrotuma tvrd, bolan otok testisa, epididimisa i kože.

Kod intravagantnog tipa, testis je rotiran oko svoje uzdužne osi unutar tunike vaginalis komunis, pa se brzo razvije simptomatska hidrokela ili hematokela. Unutar 12-24 sata nakon torzije nastupa nekroza testisa. Karakterističan simptom je snažna i nagla testikularna bol koja se može projicirati na abdomen. često je bol praćena mukom i povraćanjem.

Najčešće se ovo stanje shvata kao upala testisa i bolesnik se vraća kući s lijekovima, a tako da je dragoceno vrijeme izgubljeno. Upala testisa se javlja najčešće kod seksualno aktivnih osoba, a uvrtanje testisa kod osoba u adolescentnom dobu.

 Dijagnoza:

  • klinička slika
  • pregled pacijenta
  • UZ

Liječenje:

Liječenje  je najčešće hirurško:  testis se „odvrne“ i fiksira za kožu skrotalne kese. Preporučuje se istovremena fiksacija i drugog testisa, koji nije zahvaćen ovom promjenom, jer se smatra da i drugi testis može biti zahvaćen naknadno. Hirurški se mora reagovati u roku od šest sati od nastanka simtoma, u suprotnom,  prijeti vađenje izumrlog testisa.

Roditeljima se savjetuje da djete, čim se požali, hitno odvedu u bolnicu, gdje će ga pregledati ljekar specijalista i pravovremeno mu pružiti pomoć.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.