Epiduralna anestezija – da ili ne?

Epiduralna anestezija
Epiduralna anestezija
Epiduralna anestezija
Epiduralna anestezija

Svaka trudnica koja planira vaginalni porođaj mora da se pomiri sa činjenicom da je taj čin veoma bolan. Međutim, postoji način da se bol olakša  epiduralnom anestezijom.

Epiduralna anestezija je procedura koja se zasniva na tome da anesteziolog daje malu dozu anestetika i narkotika u epiduralni prostor oko kičmenog stuba porodilje, što pomaže kod samog prođaja, ali istovremeno nosi i određene rizike po porodilju i dijete.

U brojnim priručnicima može se pročitati da epiduralna anestezija otežava napone kada dođe do samog porođaja. Neki čak upozoravaju da utrnulost karlične regije povećava rizik od casrkog reza, operacije koja zahtijeva duži oporavak, opasnost od infekcije i komplikacije u narednoj trudnoći. S druge strane ginekolozi i babice u porodilištima smatraju da je epiduralna anestezija potpuno bezbjedna.

Tvrdnja da epiduralna anestezija otežava napone je možda bila tačna prije 20 godina kada je korištena drugačija koncentracija anestetika. Ona je mogla da onemogući komunikaciju između mozga i mišića. Međutim danas je stvar mnogo drugačija i takvih problema nema.

Sva istraživanja u vezi sa epiduralnom anestezijom pokazala su da nije štetnija od drugih lijekova koji se daju za olakšavanje bolova i neprijatnosti.

Analiza iz 2011 obuhvatila je 6 nasumičnih studija sprovedenih u periodu od 1995. do 2011. Njima je bilo obuhvaćeno ukupno 15.000 žena. Zaključeno je da čak i kada se daje tokom ranog stadijuma porođaja (prije nego što je grlić materice otvoren 4 cm), epiduralna anestezija ne nosi veći rizik od carskog reza u poređenju sa ostalim lijekovima protiv bolova.

Slična analiza sprovedena decembra 2011. obuhvatila je 38 studija i došla do istih podataka. Ipak, jedno istraživanje jeste poljuljalo stavove. Poređene su žene koje su primile epiduralnu anesteziju sa onima koje su se porađale bez anestezije, a ljekari su pratili koliko je jednim i drugim bilo potrebno da se porode i na koji način, kao i koliko su bola osjetile.

Žene sa epiduralnom anestezijom su se otvarale sporije i porađale duže, ali nisu morale da budu podvrgnute carskom rezu ništa više od onih koje nisu uzele anesteziju. 100 odsto žena bez epiduralne anestezije opisale su bolove kao “veoma jake” u poređenju sa 9 odsto žena sa epiduralnom anestezijom.

Na osnovu svih razmatranih rezultata, Američki kongres ginekologa objavio je da na odluku o porođaju uz epiduralnu anesteziju ne treba da utiče strah od nepotrebnog carskog reza.

Međutim, postoje drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o epiduralnoj anesteziji. Neki naučnici napominju da se na ovaj način povećava rizik od upotrebe kliješta ili vakuuma za izvlačenje bebe, što može dovesti do modrica kod novorođenčeta, kao i vaginalnih povreda kod majke. Ipak, nove epiduralne anestezije redukuju ovaj rizik.

Epiduralna anestezija povoljno utiče na psihu žene, pritom snižavajući krvni pritisak i odlaže poslijednji stadijum porođaja za oko 15 minuta.

Što se tiče dojenja, zbog epiduralne anestezije može doći do njegovog odlaganja jer čini bebe pospanim. Ipak, ovi uticaji još uvijek nisu dovoljno istraženi. Studija iz 2010. koja je pratila 87 žena porođenih uz epiduralnu anesteziju, pokazala je da je 95 odsto njih uspješno dojilo 6 nedelja nakon porođaja.

Sve u svemu, koliko je zaista opasna epiduralna anestezija?

Jedni tvrde da je besmisleno trpjeti agoniju zbog minimalnog rizika koji postoje. Međutim, nauka nikada neće biti 100 odsto sigurna po tom pitanju. Anestezilozi objavljuju knjige o prednostima epiduralne anestezije tvrdeći da su čak dobri i po novorođenčad jer umanjuju njihovu izloženost hormonima stresa izazvanim porođajnim bolovima.

Žene bi trebalo da se informišu i da odluku donesu na osnovu sopstvenih prioriteta i ciljeva. Oba izbora nose svoje dobre i loše strane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.