Morfologija srca

Anatomija srca
Anatomija srca

Anatomija srca
Anatomija srca

Srce ima oblik konusa, odnosno jedne trostrane piramide na kojoj opisujemo, vrh, bazu i tri strane. Od ove tri strane, jedna je prislonjena uz prednji zid toraksa, te se zove facijes sternokostalis. Druga je okrenuta prema natrag i dole i leži na dijafragmi, pa je nazivamo facijes dijafragmatika. Treća strana je u kontaktu sa lijevim plućem, te je označena kao facijes pulmonalis. Rub između facijes dijafragmatike i sternokostalis je dobro iražen. Označavamo ga margo dekster ili akutus. Na lijevoj strani nema izrazitog ruba, nego se kao rub uzima čitava facijes pulmonalis, koja čini tupi rub, nazvan margo obtuzus. Margo akutus i obtuzus su uslovljeni građom komora. Naime, desna komora je tanja nego lijeva, te se kod kontrakcije srca može jače pregnuti, čime pravi oštri rub ili margo akutus.

Srca je izvana jednom poprečnom brazdom zvanom sulkus koronarius podjeljeno na dva dijela: ventrikularni (komorni) i atrijalni (pretkomorni) dio.

Na ventrikularnom dijelu sprijeda se nalazi sulkus interventrikularis anterior, koji ide prema vrhu srca, dolazeći nešto desno od samog vrha. Na stražnjoj strani nalazi se druga brazda, sulkus interventrikularis posterior, koji takođe dolazi nešto desno od vrha ili apeksa srca. Ove dvije brazde se sastaju i čine usjek, incisura apicis kordis. Lijevo od ove incisure je dio srca koji pripada lijevom ventrikulu i koji se palpira u 5. interkostalnom prostoru, 1 cm medijalno od mamilarne linije kao srčani udarac ili iktus kordis. Na prednjoj strani ventrikularnog dijela srca, desno od sulkus interventrikularis anteriora nalazi se konus arteriozus ili infundibulum od kojeg odlazi trunkus pulmonalis.

Na atrijalnom dijelu srca razlikujemo desni i lijevi atrij. Sa desne strane nalazi se aurikula dekstra koja je u embrionalno doba predstavlja pravi atrij. Isto tako sa lijeve strane vidimo aurikulu sinistru. Obje aurikule obuhvataju velike arterijske krvne žile. Atriji su međusobno odjeljeni sa vanjske strane jednom brazdom nazvanom sulkus interatrijalis. U desni atrij ulaze vena kava superior i inferior, te sinus koronarius. Na granici između ovih krvnih žila i aurikule dekstre nalazi se sulkus terminalis atrii dekstri. U lijevi atrij ulazi 4-5 pulmonalnih vena. Baza srca sa svom krvnim žilama na njoj čini srčanu krunu ili koronu kordis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.