U Zenici obilježen Svjetski dan astme

U Zenici obilježen Svjetski dan astme
U Zenici obilježen Svjetski dan astme

U organizaciji Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo ZDK danas je povodom Svjetskog dana Astme u Zenici organizovan edukativno-promotivni štand, koji je imao za cilj podizanje svijesti i znanja zeničke javnosti o ovoj bolesti. Osim korisnih edukativnih informacija, svi Zeničani i Zeničanke bili su u prilici da u epidemiološkoj ambulanti obave javnu spirometriju.

Ovo danas predstavlja ispitivanje funkcije pluća zeničke javnosti, kako bismo na vrijeme mogli prepoznati da li neko ima ovo oboljenje?! Akcija se radi besplatno, a ogromno interesovanje javnosti da urade ovaj nalaz svakako je za pohvalu. Onima kod kojih nalaz ne bude uredan upućuju se specijalisti Kantonalne bolnice Zenica, a koji će preduzeti sve ostale radnje – kazala je Divjan Edita, koordinatorica za odnose sa javnošću Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo ZDK.

Osim javne spirometrije, organizatori su građane obučavali za pravilnu upotrebu inhalatora, vršili podjelu promotivnih i edukativnih materijala sa ciljem ranog prepoznavanja ali i kontrole astme. Današnje obilježavanje Svjetskog dana astme u Zenici upotpunjeno je podjelom balona, a koji simboliziraju vazduh i kapacitet pluća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.