Genetički modificiran virus gripe ne izaziva bolest

genetički modificiran virus gripe
genetički modificiran virus gripe

Naučnici sa Univerziteta u Pekingu su stvorili genetički modificiran virus gripe koji može inficirati stanice i izazvati imunološki odgovor organizma, ali se ne može replicirati u stanicama te tako ne izaziva bolest.

Ovakav virus bi se u budućnosti mogao koristiti za izradu vakcina protiv gripe.

Mnogo jači imunitet

Vakcine koje sadrže živog uzročnika stvaraju mnogo jači imunitet nego vakcine koje ne sadrže živog atenuiranog uzročnika, ali, kako se virus može replicirati, to ove “žive vakcine” imaju određen potencijal da izazovu bolest, naročito kod imunosupresiranih primalaca. Kako bi premostili ove nedostatke vakcine sa živim uzročnikom, Demin Zhou i njegov tim sa Univerziteta Peking, su genetički izmijenili virus gripe tipa A tako da se on može replicirati u specijalnim transgenetičkim stanicama, ali se ne može replicirati u normalnim stanicima.

Istraživanje

U usporedbi sa već postojećim vakcinama protiv gripe, ovo cjepivo je stimuliralo jači imuni odgovor kod laboratorijskih životinja.

Miševi kojima je dato ovo cjepivo su preživljavali infekciju nemodificiranim virusom, dok su svi miševi koji nisu primili cjepivo ugibali od infekcije. Rad je objavljen u časopisu Science pod nazivom “Generation of influenza A viruses as live but replication-incompetent virus vaccines”.

Ovo nije prvi pokušaj pravljenja vakcine sa genetički modificiranim sojem virusa. Tim naučnika iz UK je 2016. godine stvorio genetički modificiran soj virusa polia nazvan Sabin, koji, i kada se inaktivira, može izazvati imunološki odgovor kod laboratorijskih pacova, a istovremeno tako modificiran soj ne mutira u aktivnu formu divljeg tipa te nije inficirao majmune u oralnom unošenju vakcine.

U kasnijim testovima, modificiran Sabin – poliovirus se ponašao kako je predviđeno te je genetički stabilan i može rasti na kulturi tkiva koja je neophodna za proizvodnju vakcine. Ukoliko ovaj soj virusa dospije u okolinu, “oslobodi se”, teško da će izazvati bolest kod ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.