Hronična upala

Granulom
Granulom
Granulom
Granulom

Hronična upala traju mjesecima i godinama, mogu iscijeliti ali im je za to potrebno više vremena nego akutnim. Prisutni su limfociti i plazma stanice, a leukocite nalazimo samo tamo gdje se upala obnavlja. Prisutna je proliferacija vezivnog tkiva i stvaranje mladih krvnih sudova.

Uzroci:

  • Strani materijali, koji oslobađaju lizozomske tvari iz makrofaga, a oni uzrokuju fibrozu;
  • infekcije bakterijama koje dugo parazitiraju u makrofazima (TBC, Lepra, Lues itd.);
  • autoimune hipersenzitivne reakcije;
  • nepoznati (npr: sarkoidoza, ulcerozni kolitis).

Morfološka klasifikacija:

  • Granulirajuće: Stvaranje granulacionog tkiva, vidi se kod zarastanja rana, resorpcije i demarkacije apscesa (između hroničnog apcesa i zdravog tkiva postoji piogena membrana sastavljena iz prema gnoju pjenušavih makrofaga, granulacionog tkiva i zrelog vezivnog tkiva), fistula (fistula nastaje ispražnjenjem apscesa, zid joj je građen od fibroblasta, mladih krvnih sudova, PL, LI i MA), na dnu ulkusa želudca (površno: detritus, ispod: granulaciono tkivo, najniže:  vezivo).
  • Proliferativne: Dešavaju se nakon oštećenja visoko diferenciranih tkiva čije se čelije ne mogu nadomjestiti istovrsnim ili ako su oštećenja velika. Tada dolazi do reparacije tj. stvaranja granulacionog tkiva koje se pretvara u vezivni ožiljak, a koji je znak cijeljenja.
  • Granulomatozne: Granulom je nakupina upalnih čelija sa dominacijom makrofaga tj. epiteloidnih stanica i limfocita. Neki granulomi su toliko karakteristični da se bez izolacije uzročnika može postaviti dijagnoza i zovu se specifični.

Patogeneza:

  • Monocitna infiltracija: Bitna hemotaksa (u višaku  antigena dolazi do hemotakse neutrofila, a višak antitijela uzrokuje nastanak granuloma). Kada makrofag uništi agens granulom nestaje.
  • Granulom u užem smislu: Limfociti linfokinima privljače makrofage, a postoje faktori koji ih aktiviraju (lipidi, vosak TBC-a, hipersenzitivna reakcija odloženog tipa tj. upalni agens) aktivira makrofage ili ih pretvara u epiteloidne stanice.
  • Sazrijevanje granuloma: Granulom može nekrotizirati (zbog alergijske reakcije odloženog tipa tj. citokina, limfocita, lizozoma, makrofaga ili spazma krvnih sudova). Granulom može oživljavati (prvo na periferiji, a onda u centru). Granulom može i ognojiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.