Digestivni poremećaji u trudnoći

Trudnoća
Trudnoća

Digestivni poremećaji i digestivne smetnje mogu da se jave u toku cijele trudnoće. Ipak se mnogo češće javljaju na početku trudnoće i kod najvećeg broja trudnica obično spontano iščezavaju do kraja trećeg mjeseca. Kod manjeg broja žena digestivne smetnje u to doba su toliko ispoljene da je potrebno, ili čak neophodno, sprovesti odgovarajuće liječenje.

Zbog toga što do danas nisu ustanovljeni uzroci povraćanja u trudnoći, postoje brojne teorije kojima se pokušava  objasniti  nastajanje ovog ozbiljnog oboljenja.
Pored psihogenih faktora, kojima se pridaje značajna uloga u ovim stanjima, postoje i druge nepotvrđene pretpostavke. Jedna od njih je poremećaj hormonske ravnoteže u organizmu trudnice u početku trudnoće kada nastaje stvaranje znatnih količina horionskog gonadotropina i, u izvjesnoj mjeri, depresija funkcije kore nadbubrega. Pored ovoga, kao uzrok povraćanja u trudnoći spominju se i alergijski i toksični faktori izazvani produktima metabolizma hormona žutog tijela, decidue ili trofoblasta. Osim toga, uzrokom povraćanja u prvim mjesecima trudnoće neki smatraju i nutritivne poremećaje, odnosno promjene u metabolizmu, koje se u to vrijeme javljaju u organizmu trudnice (smanjenje glikogena u jetri, sniženje rezerve ugljenih hidrata). Ove promjene u organizmu trudnice najčešće su vrlo slabo izražene, te je i povraćanje rijetko i obično bez značaja.

Klinička klasifikacija obuhvata prema težini kliničke slike tri oblika ovog poremaćaja:

  • vomitus matutinus – jutarnje povraćanje koji je najlakši, oblik,
  • emesis gravidarum – srednji oblik
  • hiperemesis gravidarum – najteži oblik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.