Gama-glutamil transferaza

GGT
GGT
GGT
GGT

GGT je enzim koji katalizira prijenos hidrolizom oslobođenog ostatka glutaminske kiseline na neku aminokiselinu ili peptid. U organizmu se javlja pretežno vezan na stanične membrane. Najviše ga ima u četkastom obrubu epitelnih stanica proksimalnih tubula bubrega, prostati, gušterači, jetri, epitelu tankog crijeva i mozgu.

Porast katalitičke koncentracije GGT je najosjetljiviji pokazatelj oštećenja jetre, a naročito je izražen ako su oštećenja uzrokovana alkoholom. Dobar je pokazatelj u diferencijalnoj dijagnostici hepatocelularne i opstruktivne žutice.

Referentne vrijednosti:

  • Muškarci: 11 – 55 U/L
  • Žene: 9 – 35 U/L

Povišene vrijednosti GGT:

  • Porast vrijednosti GGT je znak oštećenja jetre. Jako se povećava u slučajevima intrahepatične i posthepatične bilijarne opstrukcije. Razina GGT je povećana kod bolesnika s infektivnim hepatitisom, masnom infiltracijom jetre, kod akutnog i hroničnog pankreatitisa.
  • Budući da se povišena razina GGT nalazi kod bolesnika s alkoholnom cirozom jetre, te kod ljudi koji su teški alkoholičari, GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, alkoholnih jetrenih oštećenja te praćenju alkoholne apstinencije.

Snižene vrijednosti GGT:

  • Nije klinički značajno

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.