Mliječni proizvodi nas čine pametnijim

Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi

Zajednička studija američkih i australijskih stručnjaka obuhvatila je 1.000 odraslih osoba, podjeljenih na one koji svakodnevno konzumiraju mliječne proizvode i one koji nikada ili veoma rijetko uzmu čašu mlijeka ili komadić sira.

Studija je pokazala da oni koji često konzumiraju mliječne masti postižu bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, piše Daily Mail. Ranija istraživanja pokazala su da aktivnost ljudskog mozga zavisi od snabdevanja mastima, pošto se mozak sastoji od 60% masti, a omotač moždanih ćelija ih sadrži čak 75 % .

Taj mijelinski omotač od vitalne je važnosti za prenošenje informacija od ćelije do ćelije i što ga više ima te informacije će biti brže prenošene. Kod oboljenja kao što je multipla skleroza, strada upravo mijelinski omotač i ćelije ne mogu da dobijaju i šalju informacije, što izaziva simptome kao što su utrnulost, gubitak osjećaja ili paraliza. Jedna studija obavljena u Americi pokazala je da starije osobe sa većim nivoom “dobrih” masti u organizmu imaju manje šanse da obole od Alzheimerove bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.