I prženo može da bude zdravo?

Pržena hrana
Pržena hrana
Pržena hrana
Pržena hrana

Pržena hrana ne mora da bude štetna po srce ukoliko koristite maslinovo ili suncokretovo ulje, tvrde eksperti. Oni nisu uočili povećan rizik od srčanih oboljenja koji je povezan sa hranom spremanom na ovaj način.

Prženo je kaloričnije jer hrana upija masti iz ulja, a unošenje ovakvih namrinica povećava krvni pritisak i nivo holesterola koji su osnovni faktori bolesti srca.

Istraživači sa Madridskog univerziteta ispitali su 40.757 odraslih osoba o načinu ishrane, odnosno šta najčešće jedu i na koji način pripremaju hranu.

Niko od njih nije imao srčanih problema na početku ovog 11-ogodišnjeg istraživanja. Na kraju je njih 606 pokazalo znake nekih oboljenja, a 1.134 osobe su umrle.

Kada su pregledali sve rezultate, naučnici nisu pronašli vezu bolesti sa prženom hranom. Oni vjeruju da je to imalo veze sa vrstom ulja koju su koristili za pripremanje.

„Mit o prženoj hrani nije naučno potkrijepljen, ali to ipak ne znači da stalno konzumiranje isključlivo prženog neće ostaviti nikakve poslijedice po zdravlje“, rekao je prof. Majkl Lajcman.

Mediteranska ishrana je odavno poznata kao jedna od najzdravijih jer sadrži sve što je organizmu potrebno – vlakna, svježe voće i povrće, ribu i maslinovo ulje.

Bez obzira na sve, masna hrana znači i unos velikog broja kalorija što vodi do gojaznosti, a samim tim i do rizika od bolesti srca.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.