Hronični bolovi sve češći kod djece

Hronični bolovi kod djece
Hronični bolovi kod djece
Hronični bolovi kod djece
Hronični bolovi kod djece

Hronični bolovi su nešto što se obično povezuje s osobama starije životne dobi. Ali jedna studija pokazuje da sve više djece i mladih pati od bolova prouzrokovanih stresom. Najčešći pacijenti su polaznici gimnazija.

Trbušni bolovi, glavobolja, bolovi u leđima: za sve više mladih i djece u Njemačkoj hronični bolovi postaju svakodnevica.

„Poslednjih godina nam dolazi sve više djece kojoj hronični bolovi na presudan način utiču na život i svakodnevicu“, kaže ljekar Boris Zernikov. Broj djece s hroničnim bolovima se do te mjere povećao da se u zapadnonjemačkom Datelnu danas otvara klinika specijalizovana za istraživanje i terapiju bolova kod djece i omladine.

Stres kao uzrok bolova

U Njemačkoj je zabilježeno oko 350.000 mladih i djece s trajnim bolovima i taj broj je u stalnom porastu.

„Mi liječimo mnogo pacijenata s klasičnim tegobama poput reume ili bolova u leđima, no u posljednje vreme se posebno povećao broj mladih s psihosomatskim oboljenjima“, kaže šef klinike u Datelnu Boris Zernikov.

Kao glavni razlog ljekari vide pojačani stres kod mladih.

„Djeca su u školama izložena nevjerovatnom stresu. To je posebno izraženo kod gimnazijalaca“, kaže Zernikov. Posljedice su trajne i dovode u pitanje budućnost pogođenih. „Mali pacijenti više ne odlaze u školu. Gube volju za životom i povlače se u sebe“, kaže Zernikov.

Pametni boluju češće

Uprkos dramatičnosti, ovaj problem je slabo poznat u javnosti. Posljedica toga je da se i malo ulaže u ovu vrstu dijagnostike i terapije pa je stoga i premalo klinika specijalizovanih za tegobe mlađih pacijenata. Svaki deseti pacijent u klinikama ove vrste dolazi iz velike udaljenosti što sa sobom donosi nove probleme. Klinike su osim toga pune i na preglede se dugo čeka. Problem je i manjak pedijatara koji su specijalizovali to područje.

Često je, kako svjedoče specijalisti, vrlo teško odrediti uzrok bolova. No, dosadašnja iskustva su dovela do vrlo zanimljive spoznaje.

„Mi vjerujemo da su pametna djeca češće pogođena hroničnim bolovima“, kaže Zernikov.

Naime koeficijent inteligencije mladih pacijenata s hroničnim bolovima je nadprosječan. To saznanje bi sada trebalo da pomogne da se kroz istraživanja dođe do novih metoda liječenja.

Izvor: dw-world.de

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.